Hlavní obsah

Po střelbě na fakultě zůstává v nemocnici ještě zhruba desítka zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přibližně desítka pacientů, které po střelbě na Filozofické fakultě UK převezli záchranáři do pražských nemocnic, zůstává po dvou týdnech od tragédie v péči lékařů. Stav většiny zraněných se postupně zlepšil, minimálně polovinu už lékaři propustili do domácí péče. Vyplývá to z vyjádření nemocnic, které ošetřily 27 zraněných.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Pietní shromáždění před budovou Filozofické fakulty UK na náměstí Jana Palacha

Článek

Do Všeobecné fakultní nemocnice na pražském Karlově náměstí přivezli v podvečer 21. prosince tři osoby, dvě z nich ihned operovali.

Zatímco ženu už lékaři propustili k domácímu léčení, postřelený muž zůstává v nemocnici. V původní verzi článku jsme uvedli, že bojuje o život, podle pozdějšího vyjádření nemocnice už tomu tak není.

„Leží na jednotce intenzivní péče na chirurgické klinice. Jeho stav je stabilizovaný, ale bude vyžadovat další lékařské zákroky,“ řekla redakci mluvčí VFN Marie Heřmánková. „To, jak je postřelený, je natolik závažné, že absolvoval už dvě operace a čeká ho další,“ doplnila.

Útok na fakultě: Zranění mají průstřely hrudníku i hlavy

Domácí

Nejvíce zraněných vezli záchranáři do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a do Fakultní nemocnice v Motole. Každá přijala po sedmi pacientech.

„Čtyři lidi jsme propustili do domácího ošetřování. Zůstávají nám v péči tři osoby, které jsou stabilizované. Dvě zraněné jsou na standardních pokojích a jedna je ještě na JIP, ale její stav už je stabilizovaný,“ upřesnila za motolskou nemocnici Jana Krejčí Merxbauerová.

Sedm kulek v těle

Dál dohlížejí lékaři na dvě ženy, které byly předtím na anesteziologicko-resuscitačním oddělení.

„Jedna z nich dostala sedm kulek a je momentálně na standardním pokoji na chirurgii,“ dodala Merxbauerová. Druhá se po mírném zasažení míchy léčí na spondylochirurgii.

Domů poslali z Motola mezi svátky i 77letou ženu, většina zraněných jsou lidé kolem 20 let. Jak to vypadá ve vinohradské nemocnici mluvčí zatím neupřesnila.

Pieta za oběti z filozofické fakulty. Účast byla obrovská

Domácí

Trojice žen už opustila také Fakultní nemocnici Bulovka. „Propustili jsme už všechny pacientky,“ potvrdila mluvčí Eva Stolejda Libigerová. Dvě ženy museli lékaři akutně operovat.

„Jedna měla průstřel pánve, ta odešla do domácího léčení v úterý. Druhá pacientka měla prostřelená stehna a propustili jsme ji už během svátků,“ popsala Libigerová. Domů poslali lékaři i ženu, která si po pádu z výšky poranila končetiny.

V péči lékařů nezůstává už nikdo ze zraněných ani v nemocnici Na Františku, kde se postarali o čtyři pacienty. Dva lidé jsou dál hospitalizovaní v Ústřední vojenské nemocnici, propustili zatím jen jednoho.

Zraněný pár z Dubaje

V některých případech jde o cizince. Zahraniční média informují o tom, že střelec vážně zranil pár ze Spojených arabských emirátů, který se s dětmi zrovna procházel kolem filozofické fakulty. To potvrdil i mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

FOTO: Studenti uctili oběti střelby na filozofické fakultě

Domácí

Do Prahy měli přijet na zimní prázdniny, manželé jsou vysoce postavenými úředníky v Dubaji. Z Prahy mají být podle serveru The National News údajně letecky převezeni do nemocnice v německém Mnichově.

Budova Filozofické fakulty bude uzavřena celý leden, osudné čtvrté patro až do podzimu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám