Hlavní obsah

Pelta dostal šest let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze uložil v kauze zmanipulování sportovních dotací šest let ve věznici s ostrahou a peněžitý trest pět milionů korun bývalému šéfovi českého fotbalu Miroslavu Peltovi. Někdejší náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová dostala 6,5 roku ve věznici s ostrahou a peněžitý trest dva milióny korun. Předsedu České unie sportu Miroslava Janstu soud osvobodil. Rozsudek není pravomocný.

Pelta dostal šest let vězeníVideo: Radim Vaculík, Právo

 
Článek

Pelta a Kratochvílová se podle soudu dopustili zneužití pravomoci úřední osoby, porušování povinnosti při správě cizího majetku a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a veřejné soutěže. Kratochvílová ve stádiu pokusu a Pelta v podobě návodu k těmto trestným činům. Peltovi soud navíc uložil pětiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech včetně sportovních asociací i klubů.

Naopak soud zprostil Peltu s Kratochvílovou obžaloby z korupce, to samé platí i o někdejším šéfovi odboru sportu ministerstva Zdeňku Břízovi. Zproštění obžaloby se dočkala i Fotbalová asociace ČR, Česká unie sportu a především pak její šéf Miroslav Jansta. Společně s ním je podle soudu nevinný i sekretář ČUS Jan Boháč.

Žalobce chce pro Peltu devět let vězení, pro Janstu pět

Krimi

Zásadními důkazy byly podle předsedkyně soudního senátu Lenky Cihlářové výpovědi svědků a především pak odposlechy, které soud uznal zákonnými.

Policiejní razie v sídle fotbalové asociace v roce 2017Video: Aktu.cz

Soudkyně uvedla, že Pelta využil své osobní známosti s Kratochvílovou a ovlivňoval ji zejména při jejich schůzkách v bytě v centru Prahy tak, aby poskytla dotace konkrétním žadatelům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Simona Kratochvílová u pátečního přelíčení

Mimo jiné jí předložil seznam preferovaných žádostí. Kratochvílová si pak počínala s vědomím, že nedůvodně znevýhodní ostatní žadatele. „Obžalovaní Pelta a Kratochvílová si na základě klientelismu stanovili vlastní kritéria hodnocení žádostí,” konstatoval pražský městský soud.

Kvůli případu rezignovala ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Kauza stála místo i Kratochvílovou a Peltu, který se svého postu ve Fotbalové asociaci ČR vzdal z vazby. Obžalovaní svou vinu odmítají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám