Hlavní obsah

Žalobce chce pro Peltu devět let vězení, pro Janstu pět

Praha
Aktualizováno

Státní zástupce v úterý navrhl pro obžalované v kauze rozdělování sportovních dotací na ministerstvu školství tresty od pěti do deseti let vězení, peněžité tresty a také zákazy činnosti. Nejdelší odnětí svobody žádá pro bývalou náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou. Pro někdejšího šéfa českého fotbalu Miroslava Peltu chce devět let vězení a peněžitý trest 25 milionů korun, pro šéfa České unie sportu (ČUS) Miroslava Janstu pět let vězení a dvoumilionový trest.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Pelta (uprostřed)

Článek

Ondřej Trčka z pražského vrchního státního zastupitelství žádá tresty i pro obě obžalované organizace - ČUS a Fotbalovou asociaci ČR (FAČR). ČUS má zaplatit 2,5 milionu korun, FAČR pět milionů.

Státní zástupce podal obžalobu na tři různé skutky, přičemž všechny se týkají údajně zmanipulovaného rozhodování o udělování stamilionových dotací ministerstva školství sportovním asociacím.

Pokračuje soud s Peltou. Jsem absolutně nevinná, tvrdí exnáměstkyně

Krimi

Prvního z nich se podle žalobce Ondřeje Trčky měli v únoru 2017 dopustit bývalá náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová, tamní šéf odboru sportu Zdeněk Bříza, bývalý předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslav Pelta a také jako právnická osoba samotná fotbalová asociace.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta

Druhý skutek se týká financí určených České unii sportu (ČUS).

Její předseda a obžalovaný Miroslav Jansta podle státního zástupce nezákonně zasahoval do rozdělování dotačních prostředků, a to prý skrze rovněž obžalovaného generálního sekretáře ČUS Jana Boháče, který byl zároveň členem poradní expertní komise ministerstva.

Ve třetí části obžaloby se vše točí opět kolem Kratochvílové s Peltou, přičemž žalobce připomněl i jejich tehdejší milenecký poměr.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Simona Kratochvílová

Scházeli se prý v bytě v Praze na Senovážném náměstí, kde Pelta podle obžaloby „ovlivňoval a instruoval Kratochvílovou k poskytnutí dotací konkrétním žadatelům, dával jí k takovému postupu pokyny, stanovoval a ovlivňoval i výši dotace pro jednotlivé žadatele“.

Všem obžalovaným hrozí pět až 12 let vězení.

Do sportovních dotací jsem se nepletl, řekl expremiér Sobotka soudu

Krimi

Zmíněný byt, který policie odposlouchávala, Pelta zajistil Kratochvílové. Nájemcem nemovitosti byla fotbalová asociace a nájemné včetně služeb a energií bylo podle Trčky hrazeno z peněz poskytovaných přes prostřednici Peltou.

V květnu 2017 policie zadržela a obvinila Kratochvílovou i Peltu a na ministerstvu školství udělala razii. Fotbalový boss strávil ve vazbě zhruba měsíc. Kvůli kauze rezignovala ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám