Hlavní obsah

Je schopen řešit konflikty, tvrdí posudek o Ďuričkovi. Soud ho zatím nepustil

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná

Kvůli rozporům ve znaleckých posudcích psychologů nepadlo ve čtvrtek u Okresního soudu v Karviné rozhodnutí o podmínečném propuštění z výkonu trestu pražského hoteliéra Bohumíra Ďurička. Ten byl odsouzen ke 12,5 letům za vraždu Václava Kočky mladšího, řádný trest mu vyprší 9. dubna 2021.

Bohumír Ďuričko u souduVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Mrzí mě, že pozůstalí nepřijali moji omluvu,“ řekl v úvodu jednání před soudem třiašedesátiletý Ďuričko. Pak soudkyně Alena Zajícová přečetla závěry znaleckých posudků, dvou z oboru psychiatrie a dvou od klinických psychologů. Dva posudky přitom zpracovali znalci určeni soudem, zbylé dva určila obhajoba spolu s odsouzeným.

Znalci se shodují na tom, že odsouzený Ďuričko vykazuje histriónské rysy osobnosti. Psychiatr Ladislav Hosák ve svém posudku uvedl, že Ďuričko nikdy netrpěl duševní chorobou, psychózou nebo nemocí a že histriónské rysy osobnosti jsou u něj celoživotním povahovým rysem.

Další ze znalců, Josef Pavlát, řekl na adresu odsouzeného, že jde o aktivní osobnost s přiměřenou racionální sebekontrolou. „Je schopen konstruktivně řešit konflikty a chovat se prosociálně,“ citovala také soudkyně z Pavlátova posudku.

Trest má pozitivní vliv

Znalec také soudu napsal, že výkon trestu má na Ďurička pozitivní vliv z hlediska resocializace a že trest splnil svůj účel. V případě podmíněného propuštění se Pavlát neobává rizika, že by Ďuričko páchal obdobnou trestnou činnost. Přesto by doporučil, v případě podmíněného propuštění, zákaz užívání alkoholu, dohled probačního úředníka či zákaz držení střelné zbraně.

Foto: Pavel Karban, Právo

Bohumír Ďuričko ve čtvrtek u soudu

Znalci se přiklánějí k tomu, že resocializace odsouzeného je možná, rozdílný je ale například jejich pohled na její výši. Právě kvůli některým rozporům v závěrech znalců v oboru psychologie požádal státní zástupce, a obhajoba se k němu připojila, o vyslechnutí dvou znalců přímo u soudu. Soudkyně Zajícová proto jednání odročila na 30. října.

Střelba při křtu knihy

Tragická událost se stala v roce 2008 v pražské restauraci Monarch po křtu a autogramiádě knihy tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ďuričko a Kočka mladší se tehdy dostali do roztržky, při které Kočka hoteliéra udeřil do obličeje. Na to Ďuričko vytáhl zbraň a třikrát na Kočku vystřelil z bezprostřední vzdálenosti. Každý výstřel byl smrtelný.

Ďuričko obžalobu dlouho odmítal, Kočku prý zavraždit nechtěl, tvrdil, že se jen bránil útoku. Podle rozsudku nebyl impulzem ke střelbě pouze samotný útok, ale předcházelo mu i provokování a hecování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám