Hlavní obsah

Ďuričko odsouzený za vraždu Kočky požádal o propuštění

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Někdejší hoteliér Bohumír Ďuričko (63), který si odpykává trest 12,5 roku vězení za vraždu Václava Kočky mladšího (40) z roku 2008, požádal v těchto dnech podle zjištění Práva o podmínečné propuštění z vězení. Redakci to minulý týden potvrdily dva na sobě nezávislé důvěryhodné zdroje z Ďuričkova okolí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohumír Ďuričko

Článek

Právě minulý týden uplynulo osm let a pět měsíců, které si už bývalý blízký přítel někdejšího premiéra a exšéfa ČSSD Jiřího Paroubka za mřížemi odseděl. Tudíž splnil jednu z podmínek pro návrh na předčasný odchod na svobodu, tedy odpykání alespoň dvou třetin z uloženého trestu za vraždu.

„Mohu potvrdit, že klient si již odpykal zmíněných osm let a pět měsíců, tedy dvě třetiny uloženého trestu, čímž jsou splněny podmínky pro podání žádosti o podmínečné propuštění. Zda tak již učinil, nemohu potvrdit s tím, že nemám od klienta souhlas se k věci vyjadřovat,“ řekl Právu jeden z Ďuričkových advokátů Vadim Rybář.

Poškozeným už zaplatil

Další věcí, která je důležitá pro to, aby se někdejší majitel pražského hotelu Axa dostal dříve domů, je také uhrazení veškerých soudem určených finančních závazků vůči pozůstalým po zemřelém podnikateli Kočkovi. I to už podle informací redakce ze zdrojů blízkých Ďuričkovi odsouzený splnil, jednalo se přitom o několikamiliónovou částku.

„Podle mých informací mohu jen sdělit, že vaše informace o tom, že vše týkající se poškozených bylo uhrazeno, není mylná,“ podotkl k tomu bez bližších podrobností advokát Rybář.

Další významnou skutečností ve prospěch odsouzeného je fakt, že během výkonu trestu neměl za mřížemi žádné problémy. „Klient je vzorným vězněm, který si vysloužil několik kázeňských odměn a pochval,“ podotkl další z Ďuričkových advokátů Pavel Rameš.

Ďuričkovi se loni podařilo u karvinského okresního soudu prosadit přesun do mírnějšího typu věznice s dozorem, odkud je cesta na svobodu snazší. Po tomto rozhodnutí podle informací Práva i nadále zůstal v káznici v Karviné, jen se dostal z nejpřísnějšího režimu zvýšené ostrahy do jiné části věznice, kde je dosud. A právě karvinský okresní soud nyní bude jako místně příslušný o jeho žádosti o podmínečné propuštění rozhodovat.

Hádali se, kdo má u sebe víc peněz

Ďuričkovi soudy uložily trest dvanáct a půl roku za to, že v říjnu roku 2008 v pražském baru Monarch po ­křtu knihy jeho přítele Jiřího Paroubka zastřelil po předchozí hádce a potyčce podnikatele Václava Kočku ­mlad­šího. Jeho otec Václav Kočka starší je známým dlouholetým provozovatelem matějské pouti na pražském Výstavišti.

Ďuričko se dostal s Kočkovými do sporu ohledně výše finančních obnosů, které měli všichni u sebe. Při hádce jej pak Kočka mladší udeřil nejméně jednou do obličeje. Podnikatel v reakci na to vytáhl legálně drženou zbraň a svého protivníka třikrát střelil.

Během následného vyšetřování i poté u hlavního líčení odmítal, že by chtěl Kočku zavraždit, a tvrdil, že jen bránil sebe a svou tehdy těhotnou přítelkyni, na kterou podle svých slov po ráně pěstí od Kočky upadl.

Soudy však nepřesvědčil, a to ani při opakovaných neúspěšných žádostech o obnovu svého procesu. Za mřížemi pak o celé kauze sepsal knihu Kočkoviny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám