Hlavní obsah

Inspekce obvinila pražského policistu ze zpronevěry peněz odborářů

Praha

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vyšetřuje případ údajné zpronevěry peněz policejních odborářů. Obvinila kvůli tomu odborníka na balistiku a odboráře Pavla Štěpána. Podle vyšetřovatelů si nechal pro sebe několik desítek tisíc korun z členských příspěvků. Štěpán podezření odmítá, podle něj je za vším konkurenční boj.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Mohu potvrdit, že Pavel Štěpán převzal usnesení o zahájení trestního stíhání," řekl předseda Unie bezpečnostních složek (UBS) Zdeněk Drexler. Policistovi hrozí v případě odsouzení až pětiletý trest vězení.

Na případ upozornil v únoru server iRozhlas.cz, o vývoji ohledně obvinění nyní informoval Deník N.

GIBS podle Drexlera viní policistu ze zpronevěry členských příspěvků odborové organizace. „Podle prošetřování inspekce byla částka vyčíslena na 76 000 korun,” dodal. UBS Štěpána ze svých řad vyloučila. Shromáždění předsedů o tom rozhodlo již na základě podezření ze zpronevěry. Policista nyní působí ve výkonné radě jiné odborové organizace - Odborové aliance Integrovaného záchranného systému.

Podle Štěpánova dřívějšího vyjádření pro iRozhlas.cz bylo jeho vyloučení účelové, byl za ním konkurenční boj. Podezření ze zpronevěry policista odmítl. Štěpán nadále zůstává u policie.

„My očekáváme, jak se k tomu postaví vedení pražské policie, protože z mého pohledu logické by bylo zprostit ho výkonu služby,” prohlásil Drexler. Podle něj pracuje policista nyní s lidmi, od kterých vybíral členské příspěvky a může je ovlivňovat.

„Pokud se vedení Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy dozví od GIBS, že byl některý z pražských policistů obviněn z trestného činu, musí se nejprve příslušný služební funkcionář seznámit s konkrétním spisovým materiálem,” sdělila mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová. „Teprve potom vydá příslušné personální rozhodnutí,” dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám