Hlavní obsah

Policisté za milion nosili podnikatelům tajnosti ze spisů, tvrdí inspekce

Novinky, kub, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rozsáhlý únik informací z živých policejních spisů vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která obvinila tři aktivní policisty, další čtyři lidi a jednu firmu. Podle vyšetřovatelů důstojníci poskytovali citlivé neveřejné informace podnikatelům za peníze. Část případu se týká detektiva protimafiánského útvaru a stíhaného lobbisty Tomáše Horáčka.

Foto: Jan Menšík, Právo

Tomáš Horáček s eskortou před jedním z jednání soudu

Článek

O případu v pátek informovala mluvčí GIBS Ivana Nguyenová, inspekce trestní stíhání zahajovala ve věci minulý týden ve středu 14. dubna.

Obvinění si vyslechli dva policejní důstojníci z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), jeden policista z ostravské hospodářské kriminálky a další čtyři lidé v civilu (dva z nich jsou bývalí policisté) a jedna firma.

„Policejní důstojníci se dvěma expolicisty poskytovali neveřejné informace z policejních evidencí movitým podnikatelům za úplatu,” popsala mluvčí.

Horáček se zbavuje s pomocí advokátů svého majetku

Krimi

Účelem vynášení informací, které podléhají přísnému režimu utajení, protože jsou ze zákona neveřejné, bylo zjištění, zda jsou dotyční byznysmeni a jimi ovládané společnosti prověřované.

„V případě kladného výsledku by pak mohli podnikatelé konkrétní trestní řízení ovlivnit ve svůj prospěch nebo dosáhnout zmaření jednotlivých úkonů v trestním řízení,” upřesnila Nguyenová.

Za to, že jim policisté kryli záda, zaplatili podle inspekce podnikatelé minimálně milion korun.

Policista dostal šest let. Chtěl miliony za informace ze spisu

Krimi

Inspekce podezřelé obvinila z účasti na neoprávněném přístupu k počítačovému systému, zneužití pravomoci a také z korupčních deliktů přijetí úplatku i podplacení.

„V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným trest odnětí svobody v rozmezí 3 až 10 let. Trestní stíhání všech probíhá na svobodě. Věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci,” dodala mluvčí.

Manipulace s tendry na Bulovce: Policie obvinila ty, na něž Horáček ukázal

Domácí

Případ inspekce vyšetřovala ve dvou větvích, z nichž jedna se týká severočeského podnikatele Horáčka, který spolu s dalšími lidmi podle policie ovlivňoval přidělování zakázek v nemocnicích, za což měl žádat úplatky.

Vedle Horáčka policie už dříve zahájila stíhání bývalé ředitelky Nemocnice na Bulovce Andrey Vrbovské, někdejšího ředitele nemocnice Františka Nováka nebo bývalého poslance ODS Marka Šnajdra.

Dva členy Zemanovy ochranky zadržela inspekce kvůli majetkové trestné činnosti

Krimi

Kvůli údajné manipulaci zakázek v některých pražských nemocnicích začali detektivové Horáčka stíhat v červnu 2018. Policisté v kauze prověřovali například veřejné zakázky na ostrahu objektů, dodávku hygienických potřeb nebo pořízení osobních aut.

Kromě Horáčka, kterého policisté považují za ústřední postavu kauzy, bylo v červnu 2018 obviněno ještě dalších osm lidí. Okruh obviněných se ale později ještě rozrostl. Počátkem června 2019 státní zástupce Zdeněk Matula uvedl, že ve věci je stíháno šest právnických a 14 fyzických osob.

Další část spisu inspekce cílí podle mluvčí na Ostravsko.

„Případ je zpracováván od roku 2019, přičemž v části věci nadále probíhá prověřování, proto není možné nyní sdělovat další podrobnosti, ale lze předpokládat rozšíření trestního stíhání, a to i ve vztahu k dalším osobám,” dodala Nguyenová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám