Hlavní obsah

Horáček se zbavuje s pomocí advokátů svého majetku

Právo, Adéla Jelínková, Jan Menšík

Obviněný ústecký podnikatel a ústřední postava kauzy údajně zmanipulovaných tendrů pražských nemocnic Tomáš Horáček se již od loňského listopadu ve velkém zbavuje svého majetku.

Foto: Jan Menšík, Právo

Romantický hrádek Kunzov, kterého se Horáček zbavil.

Článek

Vedle pozemků, které převedl na svého otce, se oficiálně zbavil i dvou společností Kunzov a VIP-Invest, ve kterých měl dva bytové domy v Ústí nad Labem, budovu autosalonu v Rumburku a především hrádek Kunzov na Přerovsku.

Převedl je na firmu, kterou oficiálně vlastní manuálně pracující člověk bydlící v domku zatíženém hypotékou. Ten je díky osobnímu vztahu napojený na jednoho z Horáčkových advokátů Luďka Růžičku. V minulosti chodil s jeho sestrou.

„Chce zaplatit drahé právníky“

Další Horáčkův advokát Jiří Obršlík zase zhruba dva měsíce skrze svou společnost BKH trade nově vlastní bytový dům v pražské Libni, který dříve spadal do majetku na Horáčka napojené společnosti Tender Consortium.

Horáček čelí policejnímu obvinění od loňského června, z vazby se dostal teprve před měsícem. Po celou tu dobu mu však policie nezajistila majetek. Stejně jako ostatní obvinění v kauze s ním tedy může nakládat podle svého uvážení. Přestože třeba Nemocnice Na Bulovce vyčíslila jako poškozená strana zatím škodu na 7,5 milionu korun a v případě uznání viny u soudu se dají očekávat i peněžité tresty.

Dozorový státní zástupce Zdeněk Matula k tomu Právu vzkázal, že „přípravné řízení je neveřejné, a proto nelze i z taktických důvodů sdělovat, co orgány činné v trestním řízení chystají“.

Foto: Jan Menšík, Právo

Lobbista Tomáš Horáček na jednání o vazbě.

Právník Růžička Právu řekl, že Horáček se majetku zbavuje proto, aby zaplatil drahé advokáty. Předmětný majetek prý navíc podnikatel nabyl mnohem dříve, než měl dle policistů páchat trestnou činnost.

Že je kastelán?

Podle Právem osloveného právníka Jana Černého specializujícího se na trestní právo ale státní zástupce, respektive soud může zajistit i majetek, který obviněný získal dřív, než začal páchat trestnou činnost. „A pokud to byl účel, že se obviněný zbavil majetku jenom proto, aby mu nebyl zabaven, tak to může být i trestný čin,“ konstatoval obecně pro Právo Černý.

Horáček převedl společnosti Kunzov a VIP - Invest loni 14. listopadu na firmu Green Care. Tu dle obchodního rejstříku od ledna 2015 ovládá a vlastní Jiří Šrámek, třiapadesátiletý bývalý obecní zastupitel, jenž bydlí v osmisethlavé vesničce Šebrov-Kateřina na Blanensku.

Foto: Adéla Jelínková, Právo

Dům, ve kterém má nahlášený trvalý pobyt jak Horáček, tak jeho jednatel Štercl.

Přestože se Horáček zbavil obchodních podílů zmíněných společností, ve firmách zůstává i nadále jednatelem. „Jirka že je kastelán? Ten Jirka, co pracoval ve výrobě (montovna kovových komponent AZA – pozn. red.)? To není možný,“ reagoval na dotazy redaktorů týkající se Šrámkova podnikání jeden z jeho přátel v místní hospodě.

„Chci mít klid“

V tentýž den, kdy Šrámek převzal vedení společnosti, firma změnila i své sídlo. Tím se stal statek v Jaroměřicích nad Rokytnou. Majitelem stavení není nikdo jiný než brněnský advokát Růžička, jeden z Horáčkových dlouholetých známých.  Šrámek s redaktory odmítal mluvit s tím, že „chce mít klid“. Odkazoval je přitom právě na Růžičku.

„Měli jsme společný projekt, kdy jsme hledali nějaké budovy, a ty se nám teď naskytly díky finanční tísni pana Horáčka. Udělal nám dobrou nabídku, a tak jsme na ni kývli,“ vysvětloval Právu převzetí Horáčkových společností Růžička. Podle Růžičky není Šrámek možná movitý na to, aby si skrze svou firmu pořídil hrad, společnost Green Care prý ale disponovala prostředky, kterými nemovitosti Horáčkovi zaplatila.

Jeho tvrzení o dobré finanční kondici firmy se ale nedá ověřit, společnost pravidelně neodevzdává finanční závěrky. Kolik korun firma Horáčkovi za nemovitosti zaplatila, odmítl Růžička vzhledem k obchodnímu tajemství redakci sdělit.

Zde ovšem do kauzy vstupuje Okresní soud v Přerově. Zabývá se civilním sporem mezi Kunzovem a architektonickou kanceláří. Ta vymáhá po bývalé Horáčkově firmě půl milionu korun za projektovou dokumentaci k rekonstrukci hradu. Právo má k dispozici lednové usnesení tohoto soudu, který konstatuje, že společnost Green Care je „zcela nemajetná“ a lobbista Horáček v tomto případě vyváděl majetek ze svých firem „zcela účelově, aby poškodil věřitele“.

Zároveň soud zamezil začátkem letošního roku na první pohled neznámé zahraniční společnosti Arteos Global Invest Limited se sídlem v Hongkongu zřídit zástavní právo na majetek Kunzova. Za danou společnost přitom jednal Horáčkův obchodní partner Jindřich Štercl.

Pomoc sirotkům?

Růžička Právu vysvětloval, že tato firma chtěla investovat dostavbu hradu kvůli projektu, na kterém trojice – tedy Růžička, Šrámek, Horáček – prý společně pracuje.

„Je to ryze humanitární neziskový projekt. Chceme na Kunzově vybudovat humanitární středisko, kde budeme ubytovávat sirotky z oblastí válečných konfliktů nebo ze zemí, které se staly obětí válečné agresivní politiky Spojených států a jejich přisluhovačů NATO – to znamená dnešní oblast Sýrie,“ popisoval Horáčkův advokát.

Podle něj se s podnikatelem chtějí soustředit i na oblast východní Ukrajiny, kde „spousta rodičů byla povražděna banderovskými soldateskami, které podporuje i Česká republika“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám