Hlavní obsah

Hrál si na policistu a peskoval lidi. Když dostal trest, skuhral, že to byla jen zábava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Dát si za okno auta blikající modrý majáček a vyrazit večer do ulic, pořvávat na lidi „jménem zákona“ a u toho se tvářit nadmíru důležitě. Tak si představoval zábavu muž, který ještě se svým kumpánem takto řádil na Jablonecku. Když za přisvojení pravomoci úřadu a výtržnictví dostal podmínku, začal skuhrat, že teď nebude moci pracovat v bankovním sektoru a že to přece celé byla jen zábava.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

S dovoláním se proto obrátil na Nejvyšší soud, aby zrušil roční trest vězení s podmíněným odkladem na dva roky a aby byl obžaloby zcela zproštěn. Senát v čele s Jiřím Pácalem ale jeho stesky smetl ze stolu.

K činu došlo jeden předloňský srpnový večer. Muž spolu se svým kamarádem sedl za volant černého Renaultu Traffic, za oknem pustili modrý maják a vydali se hledat nic netušící oběti.

Nejprve zastavili na autobusové zastávce, kde se muž obořil na několik čekajících lidí kvůli tomu, že neměli nasazené roušky. Jeho chování bylo takové, že se jedna z čekajících dokonce rozplakala.

Šéfa státního zastupitelství v Rokycanech stála rvačka jeho ženy místo. Teď je obviněna z výtržnictví

Krimi

O chvíli později zablokovali cestu ženě, která se na koloběžce vracela z práce. Muž na ni zahartusil, aby jménem zákona zůstala stát. Pak vystoupil a vydal se směrem k ženě, přičemž několikrát dlaní bouchl do kapoty svého vozidla.

Žena pak vypověděla, že celá situace pro ni byla velmi stresující, neboť se bála, že ji muži naloží a odvezou pryč.

Byla to jen legrace, tvrdil obžalovaný

Když se na ženin úkor dost pobavili, vydali se k další autobusové zastávce, kde muž vystoupil a vydal se ráznou chůzí k čekajícím lidem s tím, zda se tu něco neděje, že tu má nahlášenou trestnou činnost a zda s tím nemají něco společného. Další dva lidi pak muži pronásledovali až k domu.

Podle rozsudků nižších soudů měli oslovení pocit, že se jedná o policisty v civilu, a z jejich jednání měli obavy.

Muž ve svém dovolání tvrdil, že šlo jen o legraci a nikdo si prý nemohl myslet, že je skutečným policistou.

Žalobce: Legrace? Tím hůř!

„Jeho jednání nebylo vedeno úmyslem jakkoliv narušit klidné soužití občanů, veřejný klid a pořádek či vzbudit ve třetích osobách obavy o jejich bezpečnost, zdraví nebo majetek. Motivem a pohnutkou jednání obviněného byla pouze zábava,“ napsal do dovolání mužův advokát.

Zábava jako motiv je z hlediska obecné morálky hanebnější než pouhá lenost či hloupost pachatelů.
ze stanoviska Nejvyššího státního zastupitelství

Skutek spáchaný pro zábavu odmítlo ve svém stanovisku akceptovat Nejvyšší státní zastupitelství. „Takový motiv je z hlediska obecné morálky hanebnější než motivy jiné – než pouhá lenost či hloupost pachatelů,“ napsal nejvyšší žalobce.

Panický záchvat svědkyně

Senát Nejvyššího soudu v rozhodnutí, které mají Novinky k dispozici, upozornil, že muž vystupoval velmi autoritativně, což mimo jiné u jedné ze svědkyň vedlo až k panickému záchvatu.

„Jednání obviněného je nutno považovat za výtržnické jednání hrubě narušující pravidla občanského soužití,“ napsali soudci.

Ti neměli pochopení ani pro argument, že to byla jen zábava. „Zábava jakožto motiv trestné činnosti svědčí spíše proti pachateli,“ dodali soudci a dovolání jako zjevně neopodstatněné odmítli.

Policie obvinila osm lidí, kteří vtrhli do soudní síně s Peterkovou

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám