Hlavní obsah

Hledají se pachatelé brutálního týrání koťat Jiřinky a Apíka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozum zůstává stát nad jednáním některých lidí, kteří si svoje sadistické choutky vybíjejí na bezbranných zvířatech. Před pár dny se Charitativní kočičí spolek Kryšpín v Brně rozhodl podat trestní oznámení na neznámého pachatele za týrání koťátka a vzápětí se přidal Útulek Tibet s oznámením za postřeleného kocoura.

Foto: Archiv Kryšpín

ochránci zvířat

Článek

Popálené koťátko bez vousků a se zlomeným ocasem našla pětiletá holčička 2. ledna v Brně-Starém Lískovci a nález oznámila její maminka. „Při pohledu na týrané koťátko nám bylo do pláče. Pak přišel vztek a následovalo odhodlání toho, kdo to udělal, dohnat před soud a potrestat,“ říká Lenka Němcová, předsedkyně brněnského Charitativního kočičího spolku Kryšpín s tím, že za týrání zvířat hrozí pachatelům odnětí svobody až na tři roky, v případě trvalých následků či smrti až šest let.

Azyl týranému zvířátku poskytla Jiřina Skoumalová, která se také postarala o první pomoc na veterině v Brně. Následoval převoz na Veterinární kliniku Letovice, kde je koťátko nyní hospitalizováno. Bylo pojmenováno Jiřinka podle provozovatelky útulku.

„Nevím, čím vším si tato malá kočičí holčička musela projít, ale nic pěkného to nebylo. Uzlíček plný bolestí, zlomený ocásek, který již odumírá, dehydrovaná, hladová, kost a kůže, sotva dýchá. Všechny polštářky na tlapkách má spálené, na srsti zbytky vosku, nevím, zda byla součástí silvestrovských oslav, tzv. dobrých lidí, ale je vidno, že si užila své,“ informovala o stavu kočky Skoumalová.

Petarda vhozená na zahradu vybuchla psovi v tlamě

Krimi

Podle vyjádření ošetřující lékařky Ivy Hellerové z Letovic si zvíře taková zranění rozhodně nezpůsobilo bez něčího přičinění. „Toto je jasné týrání zvířete, zlomený ocásek, opálené všechny hmatové fousky, spálený čumák, opálené ucho, tři tlapky má do živého masa opálené, pořád přemýšlím, jak by k tomu jinak přišla, kočka opravdu není hloupá, nevleze do ohně, nezlomí si jen tak ocas. Nesmírně trpěla a trpí,“ uvedla lékařka.

Za dopadení pachatele odměna

Charitativní kočičí spolek Kryšpín se rozhodl s právní pomocí advokátky Nadi Koželuhové najít toho, kdo to kotěti udělal. „Poraněné a zubožené koťátko se našlo ve Brně-Starém Lískovci u tramvajové zastávky Dunajská směr z města, v blízkosti zdejšího dopravního hřiště. Má dva až tři měsíce. Hledáme svědky, kteří by nám pomohli identifikovat pachatele, nabízíme odměnu deset tisíc korun,“ žádá o pomoc spolek, který odměnu později zvýšil na 20 tisíc korun. Zprávu lze napsat Charitativnímu kočičímu spolku Kryšpín na Facebook nebo na e-mail spolek-kryspin@email.cz.

Foto: Archiv Kryšpín

Do kocourka nalezeného u obce Marefy se někdo opakovaně trefoval vzduchovkou. Měl v sobě sedm střel.

Druhý případ řeší Útulek Tibet, který v Marefách u Bučovic našel zkrvaveného kocoura. Nejdřív mysleli, že jde o autonehodu, ale při bližším ohledání zjistili, že zranění jsou dva až tři dny stará a že byl kocourek několikrát postřelen. V jeho těle se našlo sedm diabolek, dvě v oblasti očí.

Apík, pojmenovaný podle benzinky, u které byl nalezen, podstoupil vyšetření na veterině a dle vyjádření lékaře půjdou naštěstí oči kočky zachránit. Také tento spolek hledá případné svědky události a Policii ČR rovněž podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

Muž na Prachaticku střílel vzduchovkou do psa, až ho zabil

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám