Hlavní obsah

Herec Maryško za vtip s Lidicemi odpracuje 180 hodin a zaplatí pokutu

– Ústí nad Labem • Aktualizováno

Jiří Maryško si za zveřejnění nevhodné fotografie na Facebooku odpracuje 180 hodin veřejných prací a zaplatí pokutu 25 000 korun. Ústecký okresní soud v pátek potvrdil dohodu o vině a trestu za výtržnictví, kterou uzavřel se státním zástupcem.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Herec Jiří Maryško

Článek

Herec, který působí mimo jiné ve spolku Činoherák Ústí, zveřejnil na Facebooku snímek z filmu Lidice zachycující popravu s komentářem, že si takto představuje úklid ústeckého magistrátu. Vyjmenoval bývalé i současné zastupitele. Maryško u soudu řekl, že činu lituje. Dohoda schválená soudem je pravomocná.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Jsem si vědom nevhodnosti svého vtipu a je mi to velice líto,“ řekl u soudu Maryško. Podle původní právní kvalifikace případu mu hrozilo i vězení. Pokutu má Maryško zaplatit v pěti měsíčních splátkách. Pokud by to neudělal, strávil by dva měsíce ve vězení.

Trest si chce odpracovat v zoo

Maryško novinářům řekl, že nevěděl, odkud zveřejněná fotka pochází. „Netušil jsem, že obrázek je z filmu Lidice, je mi líto, že jsem se dotknul pozůstalých po lidických obětech, ale tam moje lítost končí. To, že jsem urazil dotčené, mi líto není,” doplnil Maryško. S nadsázkou řekl, že vestu na veřejně prospěšné práce už má. O tom, kde trest vykoná, rozhodne mediační a probační služba.

„Chtěl bych do zoologické zahrady nebo někam, kde bych mohl být užitečný a zároveň si to užít. Jsem chovatelem ovcí, takže sekám každé ráno, učím se kydat a krmit. Doufám, že tam budu jako krmič nebo štípat lístky, něco, na co stačím,” doplnil s nadsázkou Maryško.

Podle státního zástupce Jana Řeháčka byla podstatná právě použitá fotografie popravy lidických mužů. „Nejde o jeho vyjádření, které se sice může jevit jako nevhodné, ale nezákladalo by skutkovou podstatu žádného trestného činu, pakliže by nebylo spojeno s lidickou tragédií,” řekl Řeháček. Maryškovo facebookové vyjádření za vtip nepovažuje.

„Mám za to, že to vtip není, zvlášť za to, že pořád jsou naživu některé lidické ženy, pořád jsou naživu některé lidické děti. Mezi námi žije celá řada pamětníků války a není možné takhle pošlapávat památku a takto snižovat lidickou tragédii,” uvedl Řeháček.

Použití fotky se nelíbilo ani přeživším

Proti použití fotografie znázorňující popravu v Lidicích se ohradili i přeživší. „Z 203 žen, které musely 10. června 1942 opustit své domovy, přišly o muže a děti a byly uvězněny v koncentračních táborech, se po válce do Československa vrátilo 143 žen, dnes žijí pouze tři. Nejstarší je 92 let a nejmladší je 89,” napsal Pavel Horejšovský, který patří mezi 17 přeživších lidických dětí, jménem Českého svazu bojovníků za svobodu.

Maryško u snímku zmínil jména několika ústeckých politiků. Mimo jiné bývalého primátora Víta Mandíka, poslankyně Zuzany Kailové (oba ČSSD), zástupců hnutí Ústečané nebo zastupitelky Květoslavy Čelišové (KSČM).

Na Facebooku herec zmínil i zastupitele Jana Eichlera (ČSSD). Tomu loni v březnu po jednání zastupitelstva o bývalém Činoherním divadle nafackoval. Za přestupek zaplatil tehdy Maryško pokutu 500 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám