Hlavní obsah

Soud uznal hejtmana ANO Krkošku vinným z účasti na zločinecké skupině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO) dostal ve čtvrtek u Obvodního soudu pro Prahu 2 peněžitý trest 200 tisíc korun ve 12 let starém případu uplácení lékařů farmaceutickými firmami. Žalobce navrhoval trest v minimální výši 250 tisíc korun. Podle verdiktu se Krkoška účastnil činnosti organizované zločinecké skupiny.

Jan Krkoška, hejtman Moravskoslezského kraje (ANO)Video: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Rozsudek není pravomocný, byť se Krkoškův obhájce nechal slyšet, že verdiktu nemá co vytknout, vzhledem ke složitosti případu se k němu takzvaně nevyjádřil. Stejně tak učinil i státní zástupce, soud dal oběma pět dní na vyjádření.

„Výrok o vině jednoznačně reaguje na prohlášení viny pana obžalovaného. Senát neměl pochybnosti o validitě toho prohlášení,“ konstatoval předseda senátu Milan Rossi. „Senát se ztotožnil s právní kvalifikací, kterou použil pan státní zástupce. Šlo o to, že ten systém rozdělení úloh, na kterých se pan obžalovaný podílel s ostatními, nenaznačoval, že by obžalovaný nevěděl, co má být výsledkem. (…) To je věc naprosto zřejmá,“ odmítl změnu právní kvalifikace činu soudce.

Podle soudu se v Krkoškově případu jednalo o nepřímý úmysl. Vzhledem k tomu, že podle soudu Krkoška svým následným způsobem života projevil empatii, smysl pro sociální cítění i smysl pro spravedlnost, není třeba podle Rossiho ukládat represivní trest.

Krkoška nás poškodil, musí okamžitě skončit, tlačil Babiš. Hejtman rezignoval

Domácí

Krkoška po vyhlášení na dotaz, zda bude rezignovat, uvedl, že se dohodne se svými koaličními partnery. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nicméně uvedl, že Krkoška poškodil celé hnutí a musí skončit v ANO i ve své funkci hejtmana.

Žalobce chtěl původně podmínku

V obžalobě státní zástupce původně navrhoval 2,5 roku dlouhý podmíněný trest, ve čtvrtek při hlavním líčení s ohledem na veškeré okolnosti případu nakonec uvedl, že jsou uloženy podmínky pro to, aby obžalovanému byl uložen trest pouze peněžitý, konkrétně v minimální výši 250 tisíc korun.

Krkoška v letech 2009 až 2012 působil ve společnosti Interchemia Praha, odkud podle obžaloby schvaloval úplatky lékařům za to, že budou předepisovat vybrané léky. Podle státního zástupce schválil úplatky za více než 800 tisíc korun.

Foto: Petr Horník, Novinky

Obžalovaný moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO) u soudu.

Je obžalován z účasti na organizované zločinecké skupině, kde je sazba dva roky až deset let. Krkoškův obhájce Tomáš Sokol navrhoval soudu možnost překvalifikování činu na porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, za což by Krkoškovi hrozily maximálně tři roky vězení.

Šest lékařů odsouzeno za úplatky. Předepisovali léky podle přání distributorů

Krimi

Podle Sokola je podstatné, že šlo o nedovolenou marketingovou podporu, což by podle něj odpovídalo onomu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Policie se při vyšetřování případu zajímala o období mezi roky 2009 a 2013. Krkoška jako zástupce firmy Interchemia Praha pracoval na pozici takzvaného district manažera, pod nějž spadali zaměstnanci, kteří mají na starost kontakty s lékaři. Podle obžaloby Krkoška o fungování systému věděl a údajně se na něm podílel. Krkoška ve svých výpovědích policii uvedl, že do přímého kontaktu s lékaři nepřišel.

Policie původně v kauze stíhala 200 lidí, z toho 151 lékařů. U 128 lékařů bylo trestní stíhání podmíněně zastaveno, protože se doznali a mimo jiné poukázali na pomoc obětem trestných činů 1,5násobek částky, za kterou byli stíháni, celkem přibližně 20 milionů korun.

Foto: Petr Horník, Novinky

Obžalovaný moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO) u soudu.

Lékaři předepisovali léky vybraných firem, na úplatcích si měli přijít na 12 milionů

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám