Hlavní obsah

Lékaři předepisovali léky vybraných firem, na úplatcích si měli přijít na 12 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie navrhla obžalovat 66 lidí v kauze farmaceutických společností a lékařů, kteří měli přednostně předepisovat léky vybraných firem. Z původních 151 obviněných lékařů nyní žádají policisté o obžalování 23 doktorů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kriminalisté skupinu stíhají za činy v období let 2009 až 2013. „Lékaři měli přijímat úplatky za to, že budou přednostně předepisovat léky konkrétních farmaceutických společností,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Rozsáhlá korupce při předepisování léků míří k soudu

Krimi

Celkem byly předány úplatky ve výši 12 milionů korun. Z 66 obviněných je 23 lékařů, ostatní jsou zástupci farmaceutických společností a jejich managementu. Stíháni jsou za trestný činy podplácení, přijetí úplatku a účast na organizované skupině.

Původně však v případu bylo stíháno 200 lidí, z toho 151 lékařů. U 128 z nich bylo zastaveno trestního stíhání, neboť se k trestné činnosti doznali a litovali svého jednání. Lékaři navíc nebyli v minulosti odsouzeni a poslali peníze na pomoc obětem trestných činů v celkové hodnotě cca 20 milionů Kč.

Šest lékařů bylo v prosinci nepravomocně odsouzeno Obvodním soudem pro Prahu 2 k peněžitým trestům.

Reklama

Výběr článků

Načítám