Hlavní obsah

Gang podvodníků připravil lidi o střechu nad hlavou, míří k soudu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Tipovali si lidi ve finanční tísni, kterým nabídli půjčky a pak je připravili o střechu nad hlavou. Patnáctičlenný gang podvodníků ze západních Čech míří v těchto dnech k soudu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Podal jsem obžalobu za zločiny podvodu a účasti na organizované zločinecké skupině,“ řekl v pondělí Právu Martin Rykl z plzeňského krajského státního zastupitelství v Plzni. Obviněným, kteří způsobili škodu více než sto dvacet miliónů, hrozí až desetiletý trest.

Obětí jsou desítky důvěřivých lidí, kteří se za úvěry zaručili svými domy v mnohonásobně vyšší hodnotě, a pak o ně přišli.

„Obvinění si od roku 2006 systematicky vyhledávali osoby v tíživé finanční situaci a nabízeli jim krátkodobé půjčky. Jako jistiny po nich vyžadovali uzavření smlouvy o převodu vlastnických práv na nemovitost, kterou zájemci o úvěr vlastnili. Přitom je ujišťovali, že o své domy nepřijdou. Slibovali jim, že v případě, že půjčku nestihnou včas splatit, zajistí přeúvěrování u banky a nemovitost na ně převedou zpět. Ve skutečnosti ale tito lidé jednali tak, aby dlužník nebyl schopen půjčku včas zaplatit a oni získali na jeho úkor zajištěnou nemovitost,“ popsal praktiky gangu zdroj, který je obeznámen s vyšetřováním.

Po lidech hned chtěli, aby se vystěhovali

Po uplynutí doby splatnosti obvinění kontaktovali dlužníky a vyzývali je k okamžitému opuštění jejich domů, které následně prodali a rozdílnou částku mezi prodejní cenou a půjčenou částkou jim už ale nevyplatili.

O svůj dům tak přišel například Jaroslav W. z Karlovarska, který si půjčil 1,25 miliónu korun se splatností do jednoho měsíce. Krátce před vypršením termínu ho navštívili dva z obviněných s tím, že na splacení půjčky nemusí spěchat a přitom předstírali, že mu zajistí dlouhodobý úvěr s cílem dosáhnout toho, aby jim včas peníze nevrátil a mohli mu tak sebrat jeho nemovitost v hodnotě pět a půl miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám