Hlavní obsah

Firma z Turnova zkoušela vyvézt vrtné hlavice do Pákistánu, ruská jednatelka dostala podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Dvakrát se pokusila turnovská společnost NRB – New Rock Bits vyvézt bez povolení 184 vrtných hlavic do Pákistánu. Firma tak jednala přesto, že hlavice spadají pod zboží dvojího užití, neboť je lze využít i při výrobě zbraní. Jednatelku ruského původu Irinu Iščukovou brněnský krajský soud v úterý potrestal podmínkou a firmě zabavil všechny hlavice.

Kauza hlavic pro Pákistán u souduVideo: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

Podle obžaloby se firma nejprve v roce 2018 pokusila téměř dvě stovky hlavic exportovat přes Hamburk. Tamní orgány ale zásilku zadržely a vrátily zpět do Česka. Společnost pak sice požádala ministerstvo průmyslu o povolení, ale aniž by počkala, opětovně se hlavice pokusila vyvézt přes Slovinsko, kde byl však náklad opět zadržen.

Senát v čele s Romanem Kafkou potrestal Iščukovou za pokus zločinu porušení předpisů o kontrole vývozu zboží a technologií dvojího užití tříletým vězením s podmíněným odkladem na pět let.

„Nemohlo jít o nedbalostní jednání a nejde ani o bagatelní jednání, naopak. Nezpochybňujeme, že obžalovaná mohla být pod vlivem svého manžela, ale za firmu jednala ona,“ uvedl soudce Kafka. Firma měla totiž ještě další dva jednatele a vliv v ní měl i manžel Iščukové, všichni tři muži jsou ale mimo dosah české justice.

Loď plující s uranem z Ruska do USA zadrželi v Německu. Problém má ale kvůli dřevu

Evropa

Jednatelka, Ruska už třicet let žijící v tuzemsku, vinu odmítala a popsala, že ve firmě vlastně o ničem nevěděla. „O tomhle obchodu jsem vůbec nevěděla. Exportujeme do celého světa včetně USA nebo Austrálie. Tohle měl být první obchod do Pákistánu. Nevěděla jsem, že zboží už bylo jednou vráceno, ani jsem neměla přístup do datové schránky. Nerozumím totiž tak dobře česky,“ vysvětlila Iščuková.

Zmocněnec společnosti zase marně argumentoval, že hlavice lze jen těžko zneužít. „Jdou použít jen k hledání vody, k hledání uranu se používají úplně jiné hlavice,“ tvrdil.

Sankce v akci. Rusku se nedaří opravovat poškozené rafinérie

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám