Hlavní obsah

Feri je vinen. Tři roky vězení s ostrahou, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalého poslance za TOP 09 Dominika Feriho uznal ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 3 vinným ve všech bodech obžaloby a uložil mu nepodmíněný tříletý trest vězení v káznici s ostrahou. Obvinění se týká dvou znásilnění a pokusu o další. Podle soudu není důvod o tvrzeních obětí pochybovat. Feri od počátku svou vinu odmítá a proti verdiktu se na místě odvolal.

Vyjádření Dominika Feriho k rozsudku Video: Novinky

 
Článek

Trestní senát soudkyně Lenky Hájkové uložil Ferimu tříletý nepodmíněný trest, který by si měl odpykat ve věznici s ostrahou. Součástí verdiktu je peněžní trest přes půl milionu korun jako nemajetková újma obětem.

Rozsudek není pravomocný, protože se Feri proti němu na místě odvolal. Případ tak zamíří k nadřízenému Městskému soudu v Praze. Žalobkyně a zmocněnec obětí si nechali lhůtu na rozmyšlenou, zda opravný prostředek rovněž podají.

„Soud dospěl k závěru o vině pana obžalovaného v podstatě tak, jak mu bylo obžalobou kladeno za vinu,“ uvedla Hájková s tím, že Feri u soudu trestnou činnost popřel, co je mu kladeno za vinu označil za odporné, nechutné a něco, čeho by nikdy nebyl schopen.

Nová definice znásilnění pomalu míří k poslancům

Domácí

Hájková dále uvedla, že podle provedeného dokazování se ale Feri dopustil sexuálního násilí, a to na všech poškozených i přesto, že všechny daly najevo svůj nesouhlas, včetně toho, že mu to přímo řekly.

Bývalý politik po rozsudku novinářům řekl, že je z rozhodnutí zklamaný. Rovněž doufá, že odvolací soud bude mít na případ jiný názor. „Je pro mě velkým zklamáním, že jsem odsouzený za něco, co se skutečně nestalo,“ řekl Feri.

Dodal, že vyčká písemného vyhotovení verdiktu, aby zjistil, jak se soud vypořádal s údajnými rozpory v případu. Věří, že odvolací soud jeho námitkám vyhoví.

Feriho smích

Odmítl také, že by se při výsleších poškozených choval neomaleně. Narážel tak na slova soudkyně, která při zmínce o přitěžujících okolnostech pro Feriho mimo jiné uvedla, že se při výsleších dívek, které poslouchal z vedlejší místnosti, smál tak hlasitě, že ho slyšely v jednací síni.

Vrchol hlavního líčení se setkal s výrazným zájmem médií, jejichž zástupců dorazily desítky z různých redakcí. Vzhledem k omezenému počtu míst v jednací síni soud mimo jiné před jednáním losoval o těch redakcích, které mohou pořizovat kamerový záznam.

Feri je vinen. Tři roky vězení s ostrahou, rozhodl soudVideo: TV Nova

Feri podle obžaloby mezi roky 2016 a 2018 znásilnil dvě ženy a třetí se měl pokusit znásilnit, za což mu hrozí až 10 let vězení.

V prvním případě si měl pozvat k sobě domů dívku, které v té době bylo pouze sedmnáct let. Přes její nesouhlas ji měl osahávat, svlékat a vykonávat na ní sex. Údajně jí měl říkat, že je „malá, nevyspělá“ a on je „známý a slavný“ a „co by za to spousta žen dala“.

Státní zástupkyně navrhuje Ferimu tři roky. Problém nastával, když od žen nepřišla kladná odezva, uvedla

Krimi

Dívka jeho údajnému nátlaku nepodlehla, Feri jí měl nabídnout fantu, po jejímž vypití podle obžaloby poškozená částečně ztratila vědomí a nemohla ovládat své tělo.

Feri to u soudu, stejně jako další tvrzení obžaloby, popíral. Podle něj je to, že by někomu hodil něco do pití, „extrémně nechutné“.

Dominik Feri dorazil k souduVideo: Novinky

„Neshledávám nic atraktivního na intimním styku s někým, kdo nereaguje,“ podotkl také. Státní zástupkyně Petra Gřivnová ve své závěrečné řeči připustila, že důkazy o nějaké látce v pití jsou jen nepřímé.

V druhém případě měl jinou dívku spolu s dalšími lidmi pozvat k sobě domů, a i přes její nesouhlas ji osahávat po celém těle. Do toho jí podle žalobkyně říkal: „Nedělej. Nepřeháněj. Nedělej tady problémy.“

Spor v TOP 09 kvůli Ferimu pokračuje, Schwarzenberg se omlouvat nehodlá

Domácí

Dívka byla prý stresem paralyzována a Feri ji poté údajně povalil na postel a znásilnil. To Feri rovněž odmítl s tím, že s poškozenou měl prý milostný poměr a řadu pohlavních styků, které ale byly dobrovolné a byli na nich domluvení.

„Je trochu zvláštní, že ten nekonsenzuální styk, který mi obžaloba klade za vinu, je ten první,“ uvedl při únorové výpovědi Feri a dokládal jejich vzájemnou komunikací, že i po údajném znásilnění byli spolu v čilém kontaktu.

Vyjádření státní zástupkyně Petry GřivnovéVideo: Novinky

Ve třetím bodě obžaloby šlo o pokus znásilnění, kdy měl na půdě Poslanecké sněmovny v únoru 2018 činit podobný nátlak na kandidátku na pozici stážistky.

Feri měl dívku údajně osahávat a pokoušet se líbat. Nakonec měl od svého údajného jednání Feri upustit. Feri připustil líbání ve výtahu, mělo se ale jednat opět o dohodnuté jednání a odmítl jakýkoliv sexuální nátlak či násilí.

Kriminolog Zeman o kauze Feri a znásilňování obecně: Výpovědi obětí k odsouzení nestačí

Domácí

Proces s Ferim začal v polovině letošního února, dokazování zabralo pět jednacích dní, drtivá většina jednání probíhala kvůli intimní povaze případu a v zájmu ochrany soukromí za zavřenými dveřmi.

V úterý byly předneseny závěrečné řeči, v nichž žalobkyně navrhovala pro Feriho trest okolo tří let vězení, zatímco Feri trval na své nevině a žádal zprošťující verdikt.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Dominik Feri před Obvodním soudem pro Prahu 3

Feriho obvinilo před dvěma lety v médiích několik žen, že s nimi měl sex i přes jejich nesouhlas. Následovalo trestní stíhání, loni v březnu Feriho policie obvinila z trestného činu znásilnění. V říjnu padl návrh na obžalobu ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj.

Feri kvůli kauze na konci května 2021 rezignoval na post poslance a vystoupil z TOP 09. Řada politiků jeho postup ocenila, další však žalované údajné Feriho chování bagatelizovali.

Soud s Ferim: Všechno se spárovalo, Dominik říkal, že měl sex, uvedl svědek

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám