Hlavní obsah

Státní zástupkyně navrhuje Ferimu tři roky. Problém nastával, když od žen nepřišla kladná odezva, uvedla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V procesu s bývalým poslancem Dominikem Ferim ukončil v úterý Obvodní soud pro Prahu 3 dokazování a nechal prostor stranám pro přednes závěrečných řečí. Feri čelí obžalobě ze dvou znásilnění a pokusu o další, za což mu hrozí až 10 let. Žalobkyně navrhla exposlanci nepodmíněný trest vězení okolo tří let, Feri žádá zproštění obžaloby. Rozsudek padne ve čtvrtek.

Soud s Dominikem FerimVideo: Novinky

 
Článek

„Provedeným dokazováním byla důvodnost obžaloby potvrzena,“ uvedla na začátku své závěrečné řeči státní zástupkyně Petra Gřivnová.

Státní zástupkyně Petra Gřivnová k navrhovanému trestu pro Dominika FerihoVideo: Novinky

„Obžalovaný říkal, že neměl nouzi o ženy a neměl potřebu někoho znásilňovat. Toto trestní řízení svědčí o tom, že problém mohl nastat a nastával ve chvíli, kdy ze strany žen nebyla na jeho návrhy kladná odezva,“ dodala.

Gřivnová také podotkla, že Feri svou vinu popírá. „Jádro obhajoby spočívá ve snaze znevěrohodnit výpovědi poškozených,“ řekla žalobkyně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dominik Feri u obvodního soudu

Státní zástupkyně se dále věnovala jednomu bodu obžaloby po druhém. Prvním z nich je údajné znásilnění teprve sedmnáctileté dívky, které měl navíc Feri podle spisu hodit cosi do pití. Žalobkyně uznala, že důkazy o nějaké látce v pití jsou pouze nepřímé.

Podle státní zástupkyně, s odkazem na znalecký posudek, byla dívka v době žalovaného jednání nezralá a v takovém psychosomatickém stavu, kdy nebyla schopna obrany. Právě nízký věk dívky se odrazil v přísnější sazbě, kdy Ferimu hrozí až desetileté vězení.

Promlčeno. Obžaloba Cimického bez tří znásilnění

Krimi

Za prokázaný měla Gřivnová i druhý žalovaný čin. „Mám za to, s ohledem na řečené, že i v tomto bodě se obžalovaný dopustil jednání popsaného v obžalobě,“ řekla Gřivnová k údajnému druhému znásilnění.

Stejně tak se podle žalobkyně podařilo prokázat i třetí žalovaný skutek, a sice pokus o znásilnění.

„U všech těchto poškozených zcela chybí motiv, proč by obžalovaného měly křivě obvinit,“ konstatovala závěrem své řeči žalobkyně. „U poškozených lze absolutně vyloučit, že by se obžalovanému chtěly za něco mstít,“ doplnila s tím, že lze stejně vyloučit motivy žárlivosti či vytváření alibi.

„Mám za to, že výpovědi poškozených byly potvrzeny provedenými důkazy, a navrhuji proto, aby obžalovaný byl uznán vinným dle podané obžaloby,“ pokračovala státní zástupkyně a věnovala se otázce trestu. Podle ní u Feriho není jiné polehčující okolnosti, než že nebyl dosud soudně trestán.

Naopak mezi přitěžujícími zmínila fakt, že podle ní Feri spáchal více trestných činů, nedoznal se, neprojevil sebereflexi, svého jednání nelituje.

V neposlední řadě zmínila i závažnost trestného činu, jako je znásilnění. S ohledem na výše uvedené navrhla státní zástupkyně pro Feriho nepodmíněný trest okolo tří let vězení.

Soud s Ferim: Všechno se spárovalo, Dominik říkal, že měl sex, uvedl svědek

Krimi

„Obžalovaný si dívky vybíral, stejně jako si predátor vybírá svou kořist,“ uvedla ve své závěrečné řeči zmocněnkyně poškozených Adéla Hořejší.

„Obžalovaný o ženách nepřemýšlí jako o lidských bytostech, pouze je využívá ke svým mocenským potřebám. (…) Na jedné straně stojí obžalovaný, který si užil večer a ráno už neví, že na druhé straně stojí žena, jejíž život už nikdy nebude stejný,“ dodala.

Státní zástupkyní navrhovaný trest označila Hořejší za příliš mírný a nepřiměřený. Podle zmocněnkyně by si poškozené představovaly pro Feriho šestiletý trest vězení. „Obžalovaný potřebuje dostat důraznou informaci o tom, že jeho chování je nepřijatelné,“ uzavřela Hořejší.

Obhájkyně: Jediným skutečně poškozeným je Feri

Závěrečné řeči obhajoby začala Feriho právní zástupkyně Zuzana Smítková. Podle ní mohla být motivem poškozených msta za neopětovaný zájem ze strany obžalovaného, snaha získat si pozornost či zištnost. „Jediným skutečně poškozeným v tomto řízení je sám obžalovaný,“ prohlásila Smítková s tím, že Ferimu řízení mimo jiné zničilo kariéru i pověst.

Podle Smítkové nelze dospět k jednoznačnému závěru o Feriho vině. „Sled událostí nenasvědčuje tomu, že by poškozené byly oběťmi tak hrůzného činu, kterým znásilnění je,“ podotkla Smítková a zopakovala, že Feriho výpověď je na rozdíl od výpovědí poškozených konzistentní.

To, že bych dal někomu něco do pití, to je extrémně nechutné.
Dominik Feri

Sám Feri se ve své závěrečné řeči podrobně věnoval každému ze žalovaných skutků. „Moje obhajoba stojí na tom, že jsem schopen podrobně doložit, že ta vyjádření (poškozených) jsou skutkově nesprávná,“ uvedl Feri a stejně jako při své úvodní únorové výpovědi vyvracel různé detaily z žalovaných skutků, tak jak je popsaly poškozené, respektive obžaloba.

Upozorňoval na údajné rozpory ve výpovědích či podle něj naprosto absurdní tvrzení. „To, že bych dal někomu něco do pití, to je extrémně nechutné,“ zdůraznil Feri a žádal soud, aby jej zprostil obžaloby.

Dominik Feri po skončení jednáníVideo: Novinky

Feri se měl podle obžaloby dopustit žalovaných skutků mezi lety 2015 a 2020. Dvě dívky, z toho jednu nezletilou, podle obžaloby i přes jejich nesouhlas osahával a následně s nimi měl sex. Třetí ženu se měl na půdě Poslanecké sněmovny údajně pokusit znásilnit.

Od počátku jakoukoliv vinu odmítá. Podle něj šlo vždy o konsenzuální styk. „V plném rozsahu to odmítám, pokládám to za něco, co je nechutné, odporné, čeho bych nikdy nebyl schopen,“ uvedl v únoru u hlavního líčení Feri.

Po vznesených obviněních Feri v roce 2021 rezignoval na post poslance, vystoupil z TOP 09 a z politiky se stáhl. Řada politiků jako Marian Jurečka (KDU-ČSL), Martin Kupka (ODS) nebo jeho bývalá spolustranička Markéta Pekarová Adamová jeho krok ocenila.

Další, jako místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin či spoluzakladatel strany Karel Schwarzenberg, Feriho údajné jednání bagatelizovali.

Schwarzenberg prohlásil, že „je normální, že se mladý kluk snaží dostat holku do postele“. Czernin zase uvedl, že „je to celé zvláštní“ a že „je zvláštní, že se to vynoří takto před volbami“. Pekarová Adamová se posléze za slova obou politiků omluvila.

Kriminolog Zeman o kauze Feri a znásilňování obecně: Výpovědi obětí k odsouzení nestačí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám