Hlavní obsah

Nová definice znásilnění pomalu míří k poslancům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už brzy by mohla postoupit do Sněmovny nová legislativa o znásilnění. Nové vymezení trestného činu v připomínkovém řízení prodiskutovali odborníci. Ministerstvo spravedlnosti v současnosti zpracovává podněty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

„Návrh zákona má být ještě projednán s vybranými poslanci a poslankyněmi a zástupci neziskových organizací,“ potvrdil Právu mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Navržený koncept vychází ze zásady, že „ne znamená ne“, tedy ze spáchání činu proti vůli oběti. Nesouhlas by podle nových pravidel bylo možné projevit slovně i neverbálně. Znásilnění se navíc dopustí i člověk, který zneužije bezbrannosti svého protějšku. To se týká situací, kdy oběť není schopna například kvůli nemoci, duševní poruše, spánku nebo silné opilosti projevit svůj nesouhlas. Návrh zahrnuje i případy lidí, kteří „ne“ nemohou říct kvůli zdravotnímu hendikepu, spoutání nebo nízkému věku.

Za bezbranné z důvodu nízkého věku se považuje dítě mladší dvanácti let. Návrh počítá s trestnými činy znásilnění, sexuální útok a sexuální nátlak.

Státní zástupkyně navrhuje Ferimu tři roky. Problém nastával, když od žen nepřišla kladná odezva, uvedla

Krimi

Novinkou je sexuální útok

Za znásilnění – tedy za soulož nebo jiný pohlavní styk provedený způsobem srovnatelným se souloží – má hrozit trest od dvou do deseti let vězení. Sazba se zvyšuje na tři až 12 let za znásilnění mladistvého, hromadné znásilnění nejméně se dvěma lidmi nebo za znásilnění s použitím násilí.

Pět až 15 let má hrozit pachateli znásilnění dítěte mladšího 15 let či za způsobení těžké újmy na zdraví. U znásilnění se smrtelným následkem zůstává sazba na deseti až 18 letech vězení.

Novinkou je v návrhu trestný čin sexuální útok. Na šest měsíců až pět let bude potrestán ten, kdo jiného násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy donutí k pohlavnímu sebeukájení nebo obnažování.

„To jsou jednání, která si veřejnost běžně nespojuje s tím, že už tohle je znásilnění,“ komentoval pro Právo předseda senátu Krajského soudu v Českých Budějovicích Ondřej Kubů. Úpravu a zpřesnění pojmu znásilnění i sexuální útok soudce vítá. Podle něj ubude prostor pro obranu pachatelů, kteří tvrdí, že nemohli nic tušit, když se oběť nebránila.

Sexuálního nátlaku se dopustí ten, kdo přiměje jiného k pohlavnímu styku, pohlavnímu sebeukájení, obnažování nebo jinému srovnatelnému chování zneužívaje jeho závislosti nebo svého postavení a z něho vyplývající důvěryhodnosti nebo vlivu, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až čtyři léta.

„Návrhem dochází k redefinici trestného činu znásilnění tak, aby to odpovídalo modernímu pojetí,“ uvedl už dříve ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Redefinicí trestného činu znásilnění se Česká republika přidává k patnácti evropským státům, které k tomuto kroku již přistoupily – Belgii, Dánsku, Finsku, Chorvatsku, Islandu, Irsku, Kypru, Lucembursku, Maltě, Německu, Řecku, Slovinsku, Španělsku, Švédsku a Velké Británii.

V registru sexuálních delikventů by měli být i dřívější pachatelé, shodly se úřady

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám