Hlavní obsah

Ferrari, BMW, Audi. Podvodníci zacílili na autosalony a nakupovali na falešné doklady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie zadržela šestičlenný gang podvodníků, kteří v pražských autosalonech nakupovali na leasing luxusní auta. Úvěry však nespláceli, škoda byla vyčíslena na 14 milionů korun. Sedm aut z devíti policisté dohledali.

Foto: Policie ČR

Auto, které bylo předmětem podvodu.

Článek

Skupina pěti mužů a ženy podle policie kvůli získání auta padělala nejen úřední listiny, ale i razítka notářů nebo hospodářské výsledky. Vybírali si společnosti, které nemusejí zveřejňovat své hospodaření, aby jim jejich podvod lépe prošel.

Bankéřka obírala spořitelnu, přišla si na miliony

Krimi

„Každý ve skupině měl svůj jasný úkol. Někdo padělal razítka, jiný byl „jen“ doručovatel či řidič. Nebyli to ovšem žádní troškaři, vždy je zajímala vozidla luxusních značek s tou nejlepší výbavou, jejichž pořizovací cena nešla pod milion korun,“ informovala mluvčí policie Hana Křížová.

Foto: Policie ČR

Auto, které bylo předmětem podvodu.

Foto: Policie ČR

Falešné razítko notáře.

Jednou se pokusili získat i ferrari za šest milionů korun, ale na úřadě se jim podvod nepovedl. Následně je kriminalisté zadrželi při předání dalšího auta. Celkem policisté zdokumentovali 13 případů, kdy žádali o leasing aut značek Audi, Volkswagen či BMW. V devíti případech se jim to povedlo a auto získali. Škoda byla vyčíslena na 14 milionů korun.

Dvě auta zmizela

„Kriminalistům se podařilo zajistit sedm vozidel, jedno z nich dokonce v zahraničí a s předělanými doklady. Zbývající dva vozy zmizely neznámo kam. Při domovních prohlídkách pak objevili i různou techniku na padělání listin,“ podotkla Křížová.

Podvodníci se snaží zneužít i výprodejové akce

Bezpečnost

Organizátor skončil po zadržení ve vězení, protože byl v podmínce za zákaz řízení. Policisté ho obvinili z podvodu, padělání a pozměnění veřejné listiny a také úvěrový podvod. V případě odsouzení mu hrozí až desetiletý trest odnětí svobody. Další podezřelí byli obviněni ze spolupachatelství a z pomoci k trestné činnosti. Stíháni jsou na svobodě.

„Apelujeme na prodejce motorových vozidel i poskytovatele finančních produktů, aby si společnosti, kterým půjčují prostředky, více prověřovali. Zejména pak osobu, která je zplnomocněná od firmy a žádá o úvěr,“ shrnula mluvčí policie.

Foto: Policie ČR

Padělaný technický průkaz ferrari.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám