Hlavní obsah

Falešného lékaře vystřídal pohádkový kšeft s traktory. Seniorka ze Zlínska přišla o 400 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Švindl za 400 tisíc vyšetřují kriminalisté na Zlínsku, kde se 71letá žena stala obětí internetového podvodníka. S mužem, který tvrdil, že žije ve Španělsku, si nejdřív psali o všem možném, načež přišel s prosbou o uložení peněz, které se mu prý podařilo vydělat při byznysu s traktory v Indonésii. Nutností ale byly různé poplatky hrazené právě ženou, která se kvůli tomu zadlužila.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

O případu ve středu informovala mluvčí policie Monika Kozumplíková. Scénář, podle něhož se podvod odehrál, odpovídá podobným případům, které se v poslední době značně množí.

Jde o anonymní kontakty, jež oběti znají pouze přes internet, s obvykle srdceryvným či romantickým příběhem končícím potřebou řešit nějakou situaci převody peněz. V hlavní roli se objevovali falešní lékaři nebo třeba vojáci na zahraničních misích. V případu ze Zlínska oslovil důvěřivou ženu v polovině podvodník, který se vydával za obchodníka s traktory žijícího ve Španělsku.

„Prostřednictvím sociální sítě si začali psát o všedních věcech. Svěřil se, že dostal velkou zakázku na prodej traktorů a letí kvůli ní do Indonésie. Následovala informace o tom, že dostal za prodané traktory 1 800 000 amerických dolarů (přes 41 milionů korun) v hotovosti,“ zmínila mluvčí.

Láska na dálku s „inženýrem“ v nesnázích stála ženu 1,2 milionu

Krimi

Muž tvrdil, že má tento značný obnos peněz u sebe a bojí se o svůj život, ale pak ho napadlo, že by peníze mohl zaslat diplomatickou cestou právě ženě do Česka.

„Nastal klasický scénář. Ženě se ozvali údajní pracovníci Celní správy ČR, kteří po ní chtěli různé poplatky – za uložení balíčku, za jeho pojištění nebo za okamžité doručení. Když balíček nepřicházel a naopak se množily požadavky ohledně poplatků, vydala se žena společně s rodinnými příslušníky na letiště do Bratislavy, aby si balíček s penězi sama vyzvedla. Tam se od skutečných celníků dozvěděla, že se jedná o podvod,“ uvedla Kozumplíková.

Falešný bankéř podvedl již jednou podvedené. A dokonce je přiměl vzít si úvěr

Krimi

Varování celníků sice ženu neodradilo od další komunikace s podezřelým kontaktem, další peníze už ale neposlala a věc oznámila policii. Údajný byznysmen jí totiž napsal, že balíček mezitím doputoval na letiště do Prahy a chtěl dalších 185 tisíc za poplatky.

„Peníze, které předtím zaplatila, si půjčila v bance, od rodinných příslušníků i od kamarádek. Celkem přišla o 393 700,“ dodala mluvčí.

Piráti jsou mi v patách. Seniorka poslala „námořníkovi z Itálie“ statisíce

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám