Hlavní obsah

Dvěma svědkům v kauze Vítkov hrozí stíhání za propagaci neonacismu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Dvěma mladíkům, kteří svědčili u soudu v kauze žhářského útoku ve Vítkově, hrozí trestní stíhání. Tomáš Vassiov a Marek Kuděla totiž doma shromažďovali velké množství tiskovin, hudebních nahrávek a dalších materiálů, které otevřeně propagují neonacistické myšlenky a rasovou nenávist.

Foto: Aleš Honus, Právo

Svědek Tomáš Vassiov u soudu.

Článek

Materiály u nich policisté zajistili při domovních prohlídkách, protože je původně podezírali, že za útokem ve Vítkově stojí i oni. To se ale nepotvrdilo.

Státní zástupkyně Brigita Bilíková v pondělí během projednávání vítkovské kauzy řekla, že po vyhlášení rozsudku nad čtyřmi obžalovanými žháři podá podnět k trestnímu stíhání dvou svědků.

„Materiály byly zajištěny u obou těchto svědků. V případě Tomáše Vassiova šlo přitom o velké množství tiskovin, které i dále šířil,“ uvedla Bilíková. Vassiov byl už v minulosti za podobné jednání odsouzen, nyní by mu v případě uznání viny hrozil nepodmíněný trest.

U soudu v pondělí zazněly odposlechy, které policie pořídila u obžalovaných. Vzhledem ke kvalitě nahrávky ale v lavicích pro veřejnost nebylo téměř ničemu rozumět. Účastníci jednání včetně obžalovaných a jejich advokátů na tom byli daleko lépe, protože dostali na uši sluchátka.

Veřejnost by však v tomto ohledu neměla zůstat ochuzena, protože u soudu budou po přehrání odposlechů pravděpodobně přečteny i jejich doslovné přepisy. Podle státní zástupkyně odposlechy prokazují, že obžalovaní se svým kamarádům pochlubili, že na romský dům ve Vítkově útočili právě oni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám