Hlavní obsah

Drog přibývá a kupují se i šifrovaně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drog je v České republice více a jedním z důvodů je i jejich snadnější dostupnost přes stále se rozšiřující online způsob nákupu. Svoji roli v tom hraje i pandemie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zcela jistě nabývají na významu formy distribuce spojené s virtuálním prostředím, sociálními sítěmi v otevřeném i skrytém internetu, které v mnoha ohledech významně zvyšují jejich dostupnost. Jedná se o pokračující trend posledních let, který ještě více podpořila pandemická opatření, jež měla dopad na uzavření některých distribučních kanálů a obchodních míst,“ sdělila Právu Barbora Kudláčková, vrchní komisařka Národní protidrogové centrály. Počet zachycených drog se podle policie stále zvyšuje.

První v USA. New York má místa pro legální užívání drog

Amerika

Stačí dostat správný kontakt, ten přidat do aplikace Wickr, specializující se na šifrovanou komunikaci, a zájemce je v přímém spojení s drogovým dealerem. „Mám vše, co potřebuješ pro tvou dnešní párty. Kokain – 2000 Kč/gram, extáze – 300 Kč/tableta, marihuana 250 Kč/gram,“ stojí v jedné z nabídek psané v anglickém jazyce, kterou má redakce k dispozici. Je určena pro doručení po Praze, případně po České republice.

Po dohodě si zájemce jen zvolí, kde chce objednávku převzít, platba proběhne buď anonymní kryptoměnou při odeslání drogy v obálce, nebo v hotovosti do několika hodin na místě. Stačí několik zpráv a je hotovo.

Drogový dealer uprchl v Trnavě eskortě přes WC v budově soudu

Evropa

Kudláčková dodala, že nákup ve virtuálním prostředí je ze strany zákazníků považován za bezpečnější a levnější. „Často jej například využívají právě studenti pro získání obchodního artiklu s relativně vysokým finančním ziskem. Látky jsou v tomto prostředí obchodovány jak v malých množstvích, která jsou určena koncovým uživatelům, tak v objemech v řádech kilogramů směřujících k další distribuci,“ dodala. Vypovídající statistiku specificky o této oblasti ale policie nevede.

Online nákupem drog se dostáváte do kontaktu s lidmi, o kterých nevíte nic, a můžete se velmi rychle stát obětí
Vojtěch Kozlík, Sanarim

Mobilní aplikace Wickr, přes niž komunikace probíhá, je zcela legální a veřejně dostupná; při své práci ji používají například novináři nebo opoziční aktivisté v zemích s nedemokratickým režimem. Právě neprolomitelná bezpečnost aplikace a její anonymita lákají část obchodníků, kteří ji užívají k nelegální činnosti.

Velká rizika

„Komunikace probíhá v prvním kontaktu po normálních zprávách prostřednictvím Instagramu a následně se přesouvá do šifrovaných aplikací. Zájemce si sežene kontakt, tomu napíše, kdy a za kolik. Tím, že je kontakt dostane na doporučení, získává určitou důvěru v dotyčného dealera,“ řekl pedagog Vojtěch Kozlík z neziskové organizace Sananim, která působí v oblasti drogových závislostí.

Jako Bruce Willis ve Smrtonosné pasti. Ve ventilaci královéhradecké nemocnice řádil zdrogovaný muž

Krimi

Online nakupování drog ale nese svá rizika. „Dostáváte se do kontaktu s lidmi, o kterých nevíte vůbec nic, a můžete se velmi rychle stát obětí. Zájemci jsou často i hodně mladí a různé útoky jsou dramaticky časté,“ upozornil.

„Druhá věc je vydírání a finanční zneužití, i podvrhy s těmito látkami nejsou nic neobvyklého. Při individuální zkušenosti nemá zájemce jak zjistit, zda je droga smíchaná nebo znečistěná, z čehož plynou obrovská zdravotní rizika. Ale to se týká každého shánění drog,“ uvedl pedagog.

Protidrogová policie slaví třicet let, zasahovala i v Grónsku

Domácí

Jak vyplývá z nejnovější evropské zprávy o drogách, snazší dostupnost drog souvisí i s jejich množstvím jako takovým. Ukazují to data o zvýšeném počtu hlášených záchytů drog v Evropě v letech 2009 až 2019.

„Počet záchytů kokainu (+27 %), amfetaminu (+40 %) a marihuany (+72 %) se ve sledovaném období zvýšil. Nejvyšší nárůst záchytů byl pozorován u MDMA (+290 %) a metamfetaminu (+182 %). Z trendů množství drog zachycených v Evropě vyplývá, že od roku 2009, a markantněji od poloviny druhého desetiletí 21. století, dochází k nárůstu u všech drog kromě hašiše,“ stojí ve zprávě.

Syn senátora Chaloupka vařil drogy. Spekulaci o policejní provokaci soud smetl ze stolu

Krimi

Ze zprávy také vyplývá, že jakékoli poklesy užívání drog, k nimž došlo kvůli omezení volného pohybu osob v souvislosti s pandemií, během pozdějšího uvolňování rychle zmizely. Právě na rizika související s rozšířením online drogového trhu zpráva upozorňuje.

„Prodávající a kupující se přizpůsobují a hojněji využívají služby šifrovaných zpráv, aplikace sociálních sítí, online zdroje a poštovní služby a služby doručování domů. To zvyšuje obavy, že možným dlouhodobým dopadem pandemie bude další digitalizace drogových trhů,“ konstatuje analýza.

Reklama

Výběr článků

Načítám