Hlavní obsah

Protidrogová policie slaví třicet let, zasahovala i v Grónsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před třiceti lety, přesněji v první listopadový den roku 1991, vznikl v tehdejším Československu celostátní útvar Protidrogová brigáda Federálního policejního sboru. Jeho nástupkyní je nynější policejní Národní protidrogová centrála (NPC), která se osamostatnila před dvaceti lety.

Foto: Národní protidrogová centrála

Kampaň Národní protidrogové centrály

Článek

Za dobu zmíněných třiceti let stačili protidrogoví detektivové vyřešit zhruba dva tisíce případů, poslat za mříže takřka pět tisíc pravomocně odsouzených lidí a najít mnoho stovek kilogramů tvrdých drog a řádově tuny marihuany či hašiše.

Na některých z těchto kauz spolupracovali s jinými státy, celkem se podíleli na akcích ve 29 zemích napříč všemi kontinenty s výjimkou Antarktidy.

Mobil s fotkami drog a ledovců

Dostali se ale i za polární kruh. Jeden z případů se totiž před pěti lety odehrál až v Grónsku. Šlo o policejní operaci pod příznačným názvem Nanuk, kde policie zjistila, že do Grónska pašují z Dánska hašiš ve svých tělních dutinách čeští kurýři z Blanska.

Muž, který zemřel v Plzni po policejním zákroku, byl předávkovaný drogami

Krimi

„Disponovali jsme informacemi z vlastní činnosti o drogách do Grónska, které se nám ale jevily jako vysoce nedůvěryhodné. To platilo až do doby, než nějaký slušný občan našel náhodně v Blansku na lavičce mobilní telefon a v něm fotografie drog, peněz a exotických polárních zemí,“ řekl Právu dlouholetý ředitel NPC Jakub Frydrych.

Zmíněný občan zanesl mobil na služebnu městské policie, která si podezření nenechala pro sebe a předala důkaz detektivům z NPC. Ti pak společně s kolegy z Dánska i Grónska rozjeli rozsáhlou akci, při níž poprvé nasadili odposlechy a sledovačku přímo v této po­lární zemi.

Muž, který zemřel v Plzni po policejním zákroku, byl předávkovaný drogami

Krimi

Výsledkem bylo zadržení a odsouzení hlavního organizátora distribuce hašiše, dánského občana, ale i celkem šest českých kurýrů z Blanska, kteří měli u sebe při zadržení v těle v ampulích zhruba jeden kilogram hašiše.

Zřejmě největší záchyt tvrdých drog, konkrétně heroinu a pervitinu, se pak NPC ve spolupráci s celníky podařil v roce 2014 v rámci operace Paleta. Při tomto zátahu zajistili 100 kilogramů pseudoefedrinu na výrobu pervitinu a především 182 kilogramů heroinu ukrytého v paletách dovezených nákladním vozem z Turecka do Česka.

Loví i na darknetu

V posledních letech řeší NPC nejvíce případy výroby a distribuce metamfetaminu (pervitinu) a také marihuany, kde jde mnohdy o mezinárodní gangy. Prodej drog se navíc stále častěji odehrává na tzv. darknetu, což je nelegální internetová síť.

Poslední z nich týkající se konopí skončil teprve před dvěma týdny u brněnského krajského soudu zatím nepravomocným odsouzením dvou hlavních organizátorů na 14 a 12 let vězení.

Zápach odhalil v Praze halu s nebezpečným odpadem

Krimi

Oni a jejich gang pěstovali v letech 2013 až 2018 na jihu Moravy a Vysočině marihuanu, kterou pak rozesílali pomocí zásilkové služby včetně České pošty do více než sedmdesáti zemí světa.

Z NPC vzešla řada policejních šéfů

Policistům se podařilo u soudu prokázat, že takto prodali minimálně 126 kilogramů drogy a vydělali si za to cca 19 milionů korun. Marihuanu přitom nabízeli a distribuovali právě přes síť darknet.

Národní protidrogovou centrálou prošlo za 30 let celkem 491 policistů, mezi nimi i řada následně vedoucích policejních činitelů. V NPC původně pracovali mj. pozdější šéf ÚOOZ Robert Šlachta či ředitelé protikorupční policie Libor Vrba a Tomáš Martinec, ale i nejdéle sloužící ředitel v řadách policie, stávající šéf Útvaru rychlého nasazení (URNA) Libor Lochman.

V čele této elitní jednotky byli celkem čtyři ředitelé, přičemž především dva z nich stojí za zmínku: zakladatel NPC a nynější šéf policejní Ochranné služby Jiří „Gogo“ Komorous a současný velitel „drogovky“ Frydrych, který tento útvar vede od roku 2009 až dosud.

Reklama

Výběr článků

Načítám