Hlavní obsah

Dozorce z Plzně si v neschopence a načerno přilepšoval ve skladu. Od soudu odešel bez trestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během nemocenské si načerno přivydělával jako skladník v obchodním řetězci a nechal si vyplácet služební příjem v nemoci a nemocenské dávky za víc než 150 tisíc korun. Nakonec za to ale nebude plzeňský dozorce z borské věznice Petr Helle (54) potrestán. Soud ho v pondělí zprostil obžaloby z podvodu.

Foto: Patrik Biskup

Obžalovaný dozorce Petr Helle

Článek

Podle samosoudce Vladimíra Žáka se nepodařilo prokázat tvrzení žalobce, že by „bachař“ zdravotní potíže simuloval. Státní zástupce byl naopak přesvědčen, že si Helle nechal neschopenku vystavit účelově, aby neoprávněně získal finanční prospěch.

Jednalo se o jeden měsíc v roce 2020 a dva měsíce v roce 2022. Za tu dobu Helle odpracoval ve skladu celkem 53 směn po 7,5 hodiny.

Při vyšetření u lékaře Helle tvrdil, že má velké bolesti zad a sužují ho závratě s bolestmi hlavy a hrudníku.

Obviněný dozorce se před soudem pustil do GIBS

Domácí

„S ohledem na důvody vystavené pracovní neschopnosti neměl být schopen žádné pracovní činnosti. Tedy evidentně v dané době jím tvrzenými zdravotními problémy netrpěl a jejich příznaky simuloval,“ uvedl žalobce Roman Šustáček.

Podle soudce není pochyb o tom, že je tady celá řada flagrantních a protiprávních jednání ze strany obžalovaného. „Pro trestní postih ale musí být jednoznačně prokázáno úmyslné jednání obžalovaného. V tomto případě ale soud nemá jistotu,“ uvedl Žák.

Podle něj je z důkazů naprosto zřejmé, že obžalovaný nedodržel léčebný režim, a tudíž neměl nárok na vyplacení nemocenské. Zároveň také neměl souhlas k výkonu zaměstnání mimo vězeňskou službu.

To ale podle soudce samo o sobě není trestné a jedná se jen o porušení předpisů. Klíčové totiž bylo prokázat, že si dozorce nechal neschopenku vystavit účelově a na základě předstíraných zdravotních potíží.

Státní zástupce uzavřel, že si obžalovaný musel být dobře vědom toho, že pokud byl schopen práce ve skladu, byl schopen i práce u vězeňské služby.

Po boxerském útoku dozorce přišel vězeň o slezinu

Krimi

„Tady se soud dostal do svízelné situace. I když jsem měl z výpovědi ošetřujícího lékaře pocit, že silně pochybuje o tom, že mu obžalovaný sděloval relevantní údaje o svém zdravotním stavu, tak nevyvrátil, že by zdravotní problémy uváděné obžalovaným neexistovaly,“ vysvětlil Žák.

Druhým dech ale dodal, že šlo o choroby, jako jsou závratě či malátnost, které nejsou nijak měřitelné. „Obě neschopnosti lékař vystavil na základě subjektivně vnímaných potíží obžalovaného, které nelze objektivním způsobem ověřit,“ upozornil Žák.

V této souvislosti soud poukázal na to, že obžalovaný nechodil pracovat do skladu každý den během neschopnosti.

„Nemohu tak vyloučit, že ve dnech, ve kterých vykonával práci skladníka, se zrovna cítil lépe. A je to přece jen jiný druh práce než u vězeňské služby, kdy by překonání těchto stavů mohlo být rizikové,“ uzavřel Žák.

Dozorce z Horního Slavkova neuhlídal problémového vězně, který se oběsil. Z trestu se bachař vyplatil

Krimi

Ve skladu pracoval dozorce jako brigádník přes agenturu. Tím zároveň porušil i služební zákon, podle něhož může vykonávat jinou výdělečnou činnost jen se souhlasem služebního funkcionáře.

„Žádné takové svolení neměl,“ potvrdil šéf borské věznice Drahoslav Červinka.

Před soudem Helle přiznal, že ve skladu dělal načerno a bez vědomí svého zaměstnavatele.

„Nežádal jsem o povolení, za to se stydím. Byla to chyba. Je ale veřejným tajemstvím, že tři čtvrtě kluků z věznice má vedlejšák, a ne všichni to mají povolené,“ prohlásil Helle. Odmítl však, že by nemoc simuloval.

Nedělal jsem těžkou práci

„Kvůli výrůstkům na páteři mám problémy s bolestmi zad. V roce 2020 už přestaly zabírat tišicí prášky, tak jsem šel k lékaři a marodil s tím, protože jsem ve službě nebyl schopen adekvátně zasáhnout, kdyby se něco semlelo. Tím bych ohrozil bezpečnost věznice a svých kolegů,“ vypovídal dozorce.

Připustil, že v neschopence chodil pracovat do skladu. Jednalo se o osmihodinové směny, většinou noční.

„Nedělal jsem žádnou fyzicky náročnou práci. Za šichtu jsem nachodil tak sedm až osm kilometrů. Aby to záda snesla, nadopoval jsem se tlumicími prášky. Tam to nikdo nekontroluje,“ pokračoval Helle.

Dvě obvinění GIBS: Dozorce v neschopence si přilepšoval ve skladu, policistu podezírají z korupce

Krimi

Později prý začal trpět závratěmi s bušením srdce. „Dokonce jsem zkolaboval v práci. Nebylo to permanentní, ale jednalo se o jednorázové ataky, které trvaly jen omezenou dobu,“ podotkl.

„Lékař mi vystavil pracovní neschopnost a čekal jsem na odborná vyšetření. Nakonec mi neurolog diagnostikoval migrénu. Bolesti později odezněly a já jsem se mohl vrátit do služby,“ uzavřel dozorce.

O tom, že v průběhu neschopnosti chodí do jiné práce, zdravotníkům obžalovaný muž neřekl. Ošetřující lékař, který mu vystavil neschopenky, uvedl, že je smutné, pokud si dozorce obtíže vymyslel.

„Při vyšetření byl nejistý jak při chůzi, tak vestoje. Neměl jsem důvod mu nevěřit. Dělal jsem mu řadu vyšetření, nebylo to jen o jedné návštěvě,“ vypověděl lékař.

„Pokud zdravotní problémy simuloval, tak je to nehoráznost už proto, že se nechal složitě vyšetřovat, a zabíral tak čas pro pacienty, kteří to opravdu potřebovali,“ doplnil.

S tím, jak mu dozorce obtíže popisoval, zejména pak závrativé stavy, nemohl prý dělat nic.

„To by tam do té práce stěží došel. Navíc činnost skladníka je fyzicky náročnější než práce dozorce, který netahá těžká břemena,“ dodal lékař.

Bachař si v neschopence přilepšoval ve skladu. Podle žalobce zdravotní potíže předstíral

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám