Hlavní obsah

Dozorce z Horního Slavkova neuhlídal problémového vězně, který se oběsil. Z trestu se bachař vyplatil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl nařízeno hlídat odsouzeného v cele nejméně každých třicet minut. Tuto svoji povinnost ale dozorce M.R. z věznice v Horním Slavkově na Sokolovsku neplnil a během jeho služby se problémový kriminálník oběsil. Dozorce ale potrestán za své pochybení nebude.

Foto: Vězeňská služba ČR

Věznice v Horním Slavkově

Článek

Okresní soud v Sokolově nyní podmíněně zastavil jeho trestní stíhání za přečin porušení dozorčí služby. Kvitoval především to, že dozorce vinu zcela doznal, projevil lítost a poskytl finanční příspěvek na pomoc obětem trestných činů.

Případ se stal letos v dubnu. „Při výkonu dozorčí služby obviněný neprováděl fyzickou vizuální kontrolu, a zároveň ani důsledně nesledoval kamerový systém, kterým byla monitorována cela s poškozeným,“ konstatoval státní zástupce v podané obžalobě.

„Jednalo se o problémového vězně, který se opakovaně sebepoškozoval. Proto byl u něj nařízen režim zvýšené kontroly, tedy nejméně jednou za půl hodiny,“ dodal prokurátor.

Podle samosoudce Emila Pešiny lze ještě výjimečně v tomto případě trestní stíhání obviněného podmíněně zastavit.

„K trestné činnosti kladené mu za vinu se doznal a vyslovil lítost nad svým jednáním. Zároveň složil na účet ministerstva spravedlnosti 40 tisíc na peněžitou pomoc obětem trestných činů. Ze strany vězeňské služby je kladně hodnocený,“ zdůvodnil Pešina své rozhodnutí.

Dodal, že již samotné trestní řízení mělo na obviněného výchovný vliv.

Vězeň ve Valdicích hodil po dozorci kovovými dveřmi

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám