Hlavní obsah

Do řeky Bečvy ve Valašském Meziříčí znovu unikla neznámá látka

Valašské Meziříčí

Do Bečvy ve Valašském Meziříčí-Juřince v úterý znovu unikla neznámá látka. Na hladině řeky se podobně jako 27. října vytvořila pěna, testy tehdy ve vodě odhalily zvýšené množství niklu. Odborníci nyní na místě odebírají vzorky.

Do řeky Bečvy znovu unikla neznámá látkaVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Informaci serveru iDnes.cz potvrdil ČTK starosta města Robert Stržínek (ANO). V září Bečvu pod Valašským Meziříčím otrávil kyanid. Neznámá látka se v úterý podle starosty do řeky opět nejspíše dostala z vyústění kanálu, který k Bečvě vede z areálu někdejší Tesly v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku.

Jde o výpusť, kudy se podle dřívějšího vyjádření ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) mohl do řeky dostat i kyanid. „Na místě jsou nyní lidé z vodoprávního úřadu. Mám informaci, že jsou tam také hasiči, kriminálka a Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) a odebírají vzorky,“ uvedl Stržínek.

Policisté vylili do Bečvy fluorescein. Zjišťují, kudy tekly smrtící kyanidy

Domácí

Zpráva o zpěněné hladině Bečvy se k němu dostala dnes po poledni. „Vypadá to, že je to podobná situace jako zhruba před měsícem, kdy se na hladině řeky také objevila pěna. Vzorky potom prokázaly ve vodě nadlimitní výskyt niklu,“ řekl starosta.

Nikl není podle ČIŽP pro člověka významně toxický, patří ale mezi potenciální karcinogeny a je rozšířeným kožním alergenem.

Informaci o úniku neznámé látky do řeky zveřejnila odpoledne valašskomeziříčská radnice na svých webových stránkách. „Na základě rozhodnutí velitele zásahu Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje se od úterý 24. listopadu důrazně nedoporučujeme veřejnosti až do odvolání vstup do řeky Bečvy ani koupání zvířat či jakýkoliv odběr vody od mostu až do místní části Juřinka směrem dále po toku řeky,“ uvedli zástupci města.

Policie je možná na stopě jedu v Bečvě

Domácí

Kyanid vypustil do řeky Bečvy neznámý pachatel 20. září, případ stále vyšetřují vsetínští kriminalisté. Ekologická havárie postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři více než 40 tun ryb ze zasažené oblasti Přerovska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám