Hlavní obsah

Policie je možná na stopě jedu v Bečvě

Právo, Aleš Fuksa

Kanál, který podle map neexistuje, a nikdo neví, odkud vede. Přesto může policii navést na stopu viníka ekologické katastrofy v řece Bečvě, při níž 20. září uhynuly tuny ryb. Nachází se ve Lhotce nad Bečvou na Valašskomeziříčsku.

Bečva 53 dnů po úniku kyanidu Video: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Policie se k případu příliš nevyjadřuje. Že se zajímá také o tento konkrétní „neexistující“ kanál a jeho vyústění do Bečvy, je ale zřejmé ze slov rybářů, kteří se vsetínskými kriminalisty komunikují.

„Úhyn ryb byl patrný po proudu až za touto výpustí, směrem k Hustopečím nad Bečvou. Proti proudu řeky jsou to tři kilometry k výpusti kanalizace, která vede z areálu bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm. V tomto tříkilometrovém úseku jsou ale ryby stále,“ řekl Právu rybář Lukáš Gerla.

Brabec o mrtvé Bečvě: Je to živý spis

Domácí

Redaktora Práva provedl celým úsekem a ukazoval zdravé mechorosty, které rostou z vnitřní spodní strany kanalizačních vyústění.

Kanál, který „neexistuje“

Jen na jedné výpusti mechorosty nebyly, a to právě při kanálu u Lhotky. Ten oficiálně neexistuje. Že je funkční, dokazuje voda z něj tekoucí.

Nachází se po proudu řeky asi tři sta metrů od další výpusti, do které jde voda z biologické čističky odpadních vod firmy DEZA. „O žádné jiné kanalizaci a výpusti, která by byla vedena od nás, nemáme povědomí. Navíc stále trváme na tom, že DEZA s čistým kyanidem nenakládá,“ sdělil Právu Karel Hanzelka, mluvčí Agrofertu, který je vlastníkem chemičky DEZA.

Rozbory nové kontaminace řeky Bečvy potvrdily nadlimitní výskyt niklu

Domácí

Obdobně hovořil Jaromír Zavadil (KDU-ČSL), starosta Lešné, jejíž součástí je i Lhotka nad Bečvou.

„Lešná má dvě obecní výustě dešťové vody do Bečvy. Obě jsou řádně evidované a kontrolované. Jsou v pořádku. Slyšel jsem, že rybáři našli další výusť, která nikde v pasportu či mapách nefiguruje. O té nemám povědomí. Nevím, odkud vede a kdy vznikla,“ uvedl starosta. Podle místních je staršího data a pochází nejméně z osmdesátých let.

Babiš v ráži. Vy jste skutečně nechutná a vy si změřte IQ, prohlásil na adresu poslanců

Domácí

Ryby umíraly až níž po toku Bečvy

Že by se v případě kontaminace Bečvy kyanidem mohlo jednat o tento nezaevidovaný kanál, je možné i podle dalších rybářů.

„Všechny výpustě od průmyslových areálů ve Valašském Meziříčí, i ta vedená z rožnovské Tesly, jsou po pravé straně toku. Podle policistů se mohl kyanid držet při okraji řeky. To je ale v rámci tříkilometrového úseku mezi vyústěním kanálu rožnovské Tesly a Lhotkou nemožné, protože je na řece několik jezů. Ty by kyanid rozmíchaly do celé šíře toku. A ryby by uhynuly i zde. To se ale nestalo,“ vysvětlil předseda Rybářského spolku v Hustopečích nad Bečvou Stanislav Pernický.

Čas hraje pro viníka, tvrdí ekologové v kauze vypuštění kyanidů do Bečvy

Krimi

Jeho slova potvrdil i Vladimír Foltýn, který ryby loví u své chaty při Bečvě. Ta je jen několik desítek metrů od vyústění biologické čističky firmy DEZA ve směru k neevidovanému kanálu na okraji Lhotky.

„Jak byla řeka otrávená, tak jsem z mostku u chaty ukazoval ryby známým. Až o chvíli později mi říkali kolegové, že níž umírají ryby. Odpoledne kolem čtvrté (ke kontaminaci Bečvy došlo kolem 11. hodiny) jsem pak ještě chytal nástražní rybky. Ryby byly otrávené stoprocentně až níž po řece v místech, kde je ve Lhotce vepřín,“ potvrdil Foltýn.

Řeka ve Sněmovně

Odkud tento tajemný kanál vede, nikdo neví. Někteří rybáři se však domnívají, že může mít spojitost s vlakovým nádražím ve Lhotce, které zároveň slouží jako překladiště pro chemičku DEZA.

Policie vyšetřuje únik smrtícího kyanidu i v Rožnově pod Radhoštěm

Krimi

„Nemůžeme potvrdit verzi, na kterou poukazujete. Pracujeme s více verzemi, nebudeme se k tomu v průběhu vyšetřování blíže vyjadřovat,“ sdělila Právu krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

O zářijové otravě ryb kyanidem v řece Bečvě budou v pátek odpoledne ve Sněmovně jednat poslanci.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Vylovené uhynulé ryby.

Reklama

Výběr článků

Načítám