Hlavní obsah

Čas hraje pro viníka, tvrdí ekologové v kauze vypuštění kyanidů do Bečvy

– Vsetín
Právo, Aleš Fuksa

Ani měsíc po ekologické havárii na řece Bečvě policie neukázala na viníka drastického úhynu ryb v třicetikilometrovém úseku řeky tekoucí od Valašského Meziříčí na Přerovsko. Čím déle vyšetřování trvá, tím více se mnozí rybáři a ekologové obávají, že se viník nenajde vůbec.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Vylovené uhynulé ryby

Článek

„Bečva se musí dočkat spravedlnosti. Pokud tuto havárii nevyšetříme, budou se stávat další a další podobné události. Jak se ale vyšetřování stále protahuje, začínám už být skeptický v tom, zda policie viníka hodlá skutečně najít. Ale spolu s dalšími lidmi této havárii nedáme spát, dokud sami nezjistíme její příčiny. Buď ve spolupráci s policií, nebo i bez ní,“ sdělil Právu aktivista a celorepublikový spolupředseda strany Zelení Michal Berg ze Vsetína.

Viníky ekologické katastrofy na Bečvě nelze náležitě potrestat. Chybí předpis

Domácí

Samotná policie se k případu vyjadřuje jen stručně. „Případ úhynu ryb je stále v šetření. Kriminalisté na případu pracují a čekají na výsledky znaleckých posudků, což může trvat několik týdnů. O výsledku šetření budeme informovat,“ řekla Právu mluvčí krajské policie Lenka Javorková.

Najít ho bude obtížné

Najít po čtyřech týdnech viníka této ekologické katastrofy bude stále obtížnější i podle vedoucího programu Toxické látky a odpady ekologické organizace Arnika Jindřicha Petrlíka. Kyanidy se podle něj poměrně rychle ve vodě rozpouštějí, a pokud již dříve policie neodebrala spolu s inspekcí životního prostředí dostatek vzorků, v současné době už je jejich odběr téměř bezvýznamný. V minulých dnech se navíc východní Moravou prohnaly prudké lijáky, které zvedly hladiny mnoha toků na druhý a třetí povodňový stupeň.

„Obávám se, že pokud viník ještě není policii znám, bude se muset policie spolehnout už pouze na svědectví lidí z konkrétních provozů. Ale dohledat to na základě nějakých stop kyanidů bude podle mě složité,“ sdělil na online tiskové konferenci Petrlík.

Policie vyšetřuje únik smrtícího kyanidu i v Rožnově pod Radhoštěm

Krimi

V posledních týdnech pozornost kolem možného úniku kyanidů směřovala k areálu bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm, odkud vede patnáctikilometrová kanalizace do Bečvy za Valašským Meziříčím.

Podle docenta a tajemníka katedry biochemie přírodovědecké fakulty olomoucké Univerzity Palackého Marka Petřivalského by se však policie měla vrátit i k variantě možného úniku kyanidu z firmy DEZA ve Valašském Meziříčí, která spadá pod Agrofert. Chemička ale vinu od prvopočátku odmítá.

Tvrzení ČZIP prý pochybné

Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky nemá DEZA s únikem kyanidu nic společného. Kyanidy se podle něj v odpadních vodách DEZA vyskytují pouze ve stopovém množství, a to navíc v méně toxické, tzv. komplexní formě. S tím ale Petřivalský nesouhlasí. Tvrdí, že provozem odpadních vod firmy DEZA podle dostupných informací ročně procházejí tuny kyanidů.

Inspekce: Kyanid nelze z řeky odstranit, jde jen rozředit

Domácí

Petřivalský rozporuje i tvrzení ředitele České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Radka Pallose, který po inspekci v areálu DEZA začátkem října tvrdil, že bylo jednoduché chemičku z prověřování vyloučit. Čistírna podle Pallose vykazovala standardní stav. „…tak hlavně (DEZA) vypouští přes lagunu a otevřený kanál. V tom otevřeném kanálu byly ryby a ve zbytku Bečvy nebyly, takže z našeho pohledu šlo o celkem jednoduché vyjádření,“ uvedl pro iRozhlas.cz Pallos.

„Tvrzení ředitele ČZIP o vypouštění vod přes lagunu je v rozporu s informací podanou mluvčím Hanzelkou, který tvrdí, že nedávná rekonstrukce biologické čistírny odpadních vod od počátku počítala s vypouštěním vod do nově vybudované kanalizace, která laguny u Lhotky nad Bečvou obtéká,“ řekl Právu Petřivalský.

„Průběh a výstupy inspekce ČIŽP jsou tak dosti pochybné. Mimo jiné si zřejmě nevšimla, že není v provozu ozonizační jednotka a že výstupní odpadní voda z biologického stupně neprotéká lagunou.“

Ekologická havárie postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Do řeky vypustil 20. září kyanid dosud neznámý pachatel, případ stále vyšetřují vsetínští kriminalisté. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilérie odvezli rybáři více než 40 tun ryb ze zasažené oblasti Přerovska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám