Hlavní obsah

Dezinformátor Zítko k soudu nepřišel, jeho stoupenci ano. Za hysterického křiku je vyvedli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktivista a jedna z hlavních tváří domácí dezinformační scény Pavel Zítko se v pátek nedostavil k chomutovskému soudu, kde čelí obžalobě z trestného činu šíření poplašné zprávy. Zhruba deset jeho podporovatelů bylo ze soudní síně vykázáno justiční stráží a těžkooděnci. Odcházeli s křikem a skandováním. Soudkyně posléze jednání odročila.

Stoupenci obžalovaného Zítka byli vykázáni ze soudní síněVideo: Karel Otcovský, Novinky

 
Článek

Vedení soudu přijala kvůli jednání mimořádná bezpečnostní opatření. Budova byla pro veřejnost uzavřena, vyjma účastníků řízení. Zavřená zůstala podatelna, pokladna a informační centrum. Zájemcům o účast na řízení z řad veřejnosti byly při vstupu do budovy vypsány vstupenky do jednací síně.

Před budovou hlídkovalo asi dvacet policistů včetně psovodů, uvnitř byla posílena justiční stráž.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Justiční stráž a těžkooděnci před jednací síní.

Zítkových stoupenců dorazilo ale asi deset. Před vstupem do soudní síně hlasitě kritizovali státní systém a vládu. Právě její členové by podle jejich vidění světa měli stát před soudem, a ne Zítko. Nahrávali se přitom na mobilní telefony.

V soudní síni byli upozorněni, že mohou hovořit jen na vyzvání předsedkyně soudu. Její upozornění okamžitě porušili, když začali pokřikovat, že jsou zmocněnci obžalovaného, a zpochybňovali legitimitu jednání.

Soudkyně je po opakovaném upozornění nechala ze soudní síně vykázat. Protože ale někteří z nich odejít odmítali, vyvedla je za hysterického křiku a skandování „násilí, násilí“ justiční stráž ve spolupráci s policejními těžkooděnci.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Stoupenci obžalovaného Zítka před jednací síní.

Soudkyně poté vysvětlila, že Zítkovým zmocněncem může být pouze advokát. Toho však obžalovaný odmítl, stejně jako převzetí předvolání k hlavnímu líčení.

Zítka žalobce viní, že v době covidové pandemie mimo jiné zpochybňoval existenci viru a ve svých videích mluvil o negativních zdravotních důsledcích očkování proti koronaviru. Protože se k soudu nedostavil, bylo hlavní líčení odročeno na konec května.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Před chomutovským soudem se sešlo asi deset Zítkových stoupenců.

Zítko chtěl kandidovat při loňských volbách na prezidenta, ale nepředložil dostatečný počet občanských podpisů, proto ho ministerstvo vnitra do voleb nepustilo. Loni v říjnu ho policie při dramatickém zásahu zadržela na dálnici D7 kvůli podezření ze zpronevěry.

Zítko na sebe v minulosti upozornil například u Obvodního soudu pro Prahu 8, kde hlasitými projevy a skandováním spolu s dalšími lidmi vyjadřoval podporu několika obžalovaným.

Za Rakušanem do České Lípy dorazil i dezinformátor Zítko, větší podpory se ale nedočkal

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám