Hlavní obsah

Dezinformátor Netík odmítl odvolat, že členové vlády budou viset

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejvýraznějších postav české dezinformační scény Jakub Netík čelí u Obvodního soudu pro Prahu 7 obžalobě z nebezpečného vyhrožování a dalších činů. Těch se měl dopustit při loňské demonstraci v Praze před ministerstvem vnitra. Netík podle žalobkyně vyhrožoval ministru Vítu Rakušanovi (STAN) a dalším členům vlády či někdejšímu radnímu České televize Zdenku Šarapatkovi, že „budou viset“.

Jakub Netík (vpravo) u Obvodního soudu pro Prahu 7 se svým advokátem Jindřichem RajchlemVideo: Novinky

 
Článek

Netíkovi za vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci, nebezpečné vyhrožování a hanobení národa, rasy, etnické či jiné skupiny hrozí až tři roky vězení.

Soud v úterý provedl listinné důkazy a přehrál video z pražské demonstrace před budovou ministerstva vnitra, kde Netík před skupinkou lidí vykřikoval inkriminované výroky.

„Rakušane, vládo, prezident Putin zná viníky. Stejně tak jako on visel tam na té budově, tak i vy všichni vlastizrádci tohoto národa, kteří adorujete fašismus v této zemi, budete taky viset, do jednoho! Tyhle slova neodvolám, nikdy v životě!“ burácel Netík.

Na dotaz soudce, zda má k přehrávanému videu nějaké vyjádření, Netík zopakoval: „Neodvolám!“

Jeho právní zástupce, aktivista a politik Jindřich Rajchl (PRO 2022) u soudu apeloval na „přenesený význam slova ‚viset‘“.

Policie si došlápla na dezinformátora Netíka. Podezírá ho z vyhrožování

Krimi

Podle něj Netík neměl na mysli viset ve smyslu viset na šibenici nebo na provazu. „Logicky Vladimir Putin na žádném provazu na ministerstvu nevisel,“ vysvětloval Rajchl.

Soud hlavní líčení odročil na červen, respektive na září, protože musí počkat na pravomocné skončení jiného Netíkova případu.

Foto: Marek Badal, Novinky

Jakub Netík (vpravo) u Obvodního soudu pro Prahu 7 se svým advokátem Jindřichem Rajchlem

Malíř pokojů z Roudnice nad Labem Netík ve svých videích dokolečka obhajoval ruskou invazi na Ukrajinu, litoval, že Putin nepostupuje dál do Evropy, chválil Putina za to, že „čistí Ukrajinu od fašistů“, a doufá, že ruský vůdce vyčistí Evropu od „čmoudů, kteří budou znásilňovat naše matky, ženy a dcery“.

Litoměřický okresní soud za to Netíkovi uložil patnáctiměsíční podmíněný trest. Netík se ale proti verdiktu z loňského prosince odvolal, a případ tak řeší Krajský soud v Ústí nad Labem. Až tam padne pravomocný verdikt, bude moci rozhodnout i pražský soud.

Soud potrestal dezinformátora Netíka za výroky proti míru

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám