Hlavní obsah

Soud potrestal dezinformátora Netíka za výroky proti míru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litoměřice

Patnáctiměsíčním trestem odnětí svobody podmíněně odloženým na tři roky potrestal ve středu litoměřický okresní soud kontroverzní videa dezinformátora Jakuba Netíka. Shledal ho vinným z trestného činu veřejného schvalování a ospravedlňování zločinu proti míru. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se na místě odvolal. Hrozí mu až tři roky vězení.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Dezinformátor Jakub Netík

Článek

Třiačtyřicetiletý malíř pokojů z Roudnice nad Labem se vrátil před litoměřický soud poté, co krajský soud v květnu zrušil jeho původní zprošťující rozsudek s tím, že se soud nižší instance má případem důkladněji zabývat. Netík se mimo jiné hájí právem na svobodu projevu.

Nově se litoměřický soud při svém výroku opřel nejen o právní názor nadřízeného soudu, ale i o judikát Nejvyššího soudu v podobném případu, vyplývá z informací od soudu.

Netík se měl přečinu dopustit loni, když v živých videích na Facebooku opakovaně obhajoval ruskou invazi na Ukrajinu. Neváhal dokonce zalitovat, že Putin ve svém tažení nepokračoval ještě hlouběji do Evropy.

Chválil Putina

Jeho výroky zazněly ve streamech, které muž natáčel obvykle v autě na dálnici D8. Chválil například Vladimira Putina za „čištění Ukrajiny od fašistů“, které někdy konkretizuje jako pluk Azov nebo banderovce, s tím, že by od nich ruský prezident mohl vyčistit ještě Evropu. Netík hovořil o „čmoudech, kteří budou znásilňovat naše matky, ženy a dcery“.

Policie v listopadu obvinila Netíka kvůli vyhrožování vládě a ministru vnitra Vítu Rakušanovi. Politiky na zářijové demonstraci označil za vlastizrádce národa, kteří adorují fašismus a kteří budou viset. V případě odsouzení mu hrozí za trestný čin vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci až tři roky vězení.

Policie si došlápla na dezinformátora Netíka. Podezírá ho z vyhrožování

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám