Hlavní obsah

Deviant měl za sebou trest i léčbu, přepadával dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni o prázdninách vyděsila ženy a dívky zpráva o tom, že v okolí Brněnské přehrady se pohybuje nebezpečný násilník. Po muži, který přepadl tři ženy, pátrali policisté i pomocí vrtulníku, a nakonec byli úspěšní. Jak Právo zjistilo, deviant útočil na ženy i přesto, že měl za sebou již trest za podobné jednání a absolvoval i ústavní sexuologickou léčbu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nelze se tak ubránit otázce, zda se nestala chyba, když se muž mohl pohybovat na svobodě, neboť byl podmíněně propuštěn z vězení a ústavní léčba mu byla změněna na ambulantní. To znamená, že místo pobytu v uzavřené léčebně jen chodil na kontrolu k psychiatrovi.

Jednání jsem se dopouštěl ve snaze získat ženu a tu přesvědčit, aby se mnou založila rodinu
z výpovědi devianta

Jak Právu vysvětlila zkušená soudní znalkyně a primářka sexuologického oddělení Fakultní nemocnice v Brně Petra Sejbalová, sexuální deviace jako taková se nedá vyléčit, jen tlumit, podobně jako alkoholik i po absolvování léčby zůstane alkoholikem.

„Pacient, který prodělal specializovanou léčbu, tak není vyléčen, ale ví, v čem spočívá jeho porucha, jaká preventivní opatření má dodržovat, aby nepřekročil právní normy,“ vysvětlila Sejbalová.

Mladík se u Brněnské přehrady pokusil znásilnit mladou ženu

Krimi

Také zdaleka ne každý člověk trpící sexuální deviací se totiž musí stát sexuálním násilníkem a i ti, kteří se nějakého útoku dopustí, se mohou díky léčbě naučit své démony zvládat.

„Čas od času se bohužel setkáváme s tím, že zejména u sexuálních deviací spojených s agresí a přepadáváním žen tito lidé, kteří mají už po ústavní léčbě a léčí se pouze ambulantně, neříkají svému lékaři pravdu. Díky pobytu v nemocnici přesně vědí, co mají říkat, aby kontrolou prošli, a ošetřující lékař nemá žádnou možnost si ověřit, zda to, co mu pacient říká, je pravda,“ řekla Sejbalová.

„Právě lidé, kteří přepadají neznámé ženy, nejčastěji recidivují. A u nich se setkáváme také s tím, že útočí sériově, třeba během několika dní spáchají několik činů,“ popsala Sejbalová.

Žádná ho nechtěla

Poprvé muž útočil v roce 2014, kdy v průběhu dvou dnů v lesoparku v okrajové části Brna brutálně napadl dvě náhodně vybrané ženy. Podle dokumentů k případu, s nimiž mělo Právo možnost se seznámit, se tehdy hájil tím, že „byl na pokraji zoufalství, neboť ho žádná žena nikdy nechtěla, a on z toho byl velmi rozčilený a nedokázal se vůbec ovládat“.

Nahý muž se procházel supermarketem na Liberecku

Krimi

Jaké byly jeho myšlenky ve dnech útoků, ukazovala i zajištěná komunikace ze sociální sítě, na níž psal o tom, že pokud nebude mít nějakou dívku, bude je všechny trestat. „Už jsem dvěma předvedl, řvaly u toho. Každý den bude jedna další. Koupím si plynovku a masku a budu je znásilňovat,“ napsal.

Než stačil své výhrůžky naplnit, dopadla ho policie a brněnský krajský soud mu vyměřil pět let vězení, přičemž mu přidal i ochranné sexuologické léčení. Znalecký posudek totiž muže označil za agresivního sadistu s tím, že jeho pobyt na svobodě je nebezpečný, ústavní léčba pak měla podle doporučení být velmi intenzivní a dlouhá.

Muž se ale z vězení dostal na podmínku a ústavní léčba mu byla změněna na ambulantní. A ještě v podmínce muž znovu zaútočil jen pár kilometrů vzdušnou čarou od místa, kde ženy napadal předtím. Nyní byl ale o poznání lépe připraven, byl vyzbrojen paralyzérem, kuklou, kobercovou páskou a airsoftovou pistolí. Napadl postupně tři ženy, všem se naštěstí podařilo ubránit a utéct.

Léčba nepomohla, muž z Klatovska znovu znásilnil starší ženu

Krimi

Policisté byli i tentokrát úspěšní a muže dopadli. Byl to právě také způsob přepadávání, několik útoků rychle po sobě a také výběr místa, které pomohly detektivům dostat se na stopu pachatele.

U brněnského městského soudu se pak muž hájil tím, že „jednání se dopouštěl ve snaze získat ženu a tu přesvědčit, aby s ním založila rodinu“.

K tomu dodal, že útočil pod vlivem hlasů v hlavě a bral různé drogy. U soudu dostal tentokrát šest let a umístění v detenčním ústavu, kde končí nejtěžší zločinci páchající své činy pod vlivem duševní nebo sexuální poruchy. O rozsudku Právo informovalo před třemi týdny.

„V případě, že pacient lže a dojde k recidivě sexuálního deliktu, znalec posoudí, zda tento člověk již nesplňuje podmínky pro umístění do zabezpečovací detence. Tam končí často delikventi, kteří za sebou již mají ústavní léčbu, a další by u nich neměla efekt, přičemž je u nich velké riziko, že by činy mohli znovu opakovat,“ dodala znalkyně Sejbalová.

Dívku na jihu Čech zachránil před znásilněním pes

Krimi

Zda bude detenční ústav pro odpykání trestu vězení konečnou stanicí i pro brněnského násilníka, bude mít v rukou odvolací Krajský soud v Brně. Podle justiční databáze totiž bylo proti verdiktu podáno odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám