Hlavní obsah

Děti na táboře postihla střevní infekce, záchranáři chtěli zřídit polní nemocnici

Právo, orh
Písek
Aktualizováno

Padesát dětí z prvního stupně základní školy ošetřovali v noci na pátek jihočeští záchranáři v rekreačním středisku u Varvažova na Písecku. Trpěly bolestmi břicha a zvracely. Podle prvních příznaků se jednalo o onemocnění zažívacího traktu. Záchranáři zvažovali také zřízení mobilní nemocnice.

Foto: ZZS Jihočeského kraje

Ilustrační foto

Článek

Právo o tom informovala mluvčí jihočeských záchranářů Petra Kafková s tím, že děti byly se základní školou u Varvažova na týdenním pobytu. Během pátku pak odjely domů, protože jejich pobyt končil.

„Celkem bylo vyšetřeno 53 osob, z toho 50 dětí ve věku 7–12 let, s příznaky infekčního onemocnění zažívacího traktu. U žádného z dětí nedošlo k rozvoji těžkých příznaků a nikdo nebyl přímo ohrožen na životě. Po vyhodnocení situace rozhodli společně vedoucí lékař zásahu s epidemioložkou a infektologem, že není nutné pokračovat v izolaci nemocných na místě,“ uvedla Kafková.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dále poznamenala, že stav většiny dětí se postupně zlepšoval. Přesto čtrnáct z nich záchranáři převezli do tří jihočeských nemocnic. „Poslední pacient byl na místě ošetřen ve 2:13. Celý zásah byl ukončen ve 3:10 ráno,“ dodala Kafková.

Podle provozovatele areálu Miroslava Topinky se zřejmě jednalo o virózu. „Nezažili jsme to poprvé, tohle se prostě stává. Ten průběh vypadá nepříjemně, ale potíže rychle ustoupí. To se dneska potvrdilo, protože všechny hospitalizované děti by během dne měli propustit z nemocnic,“ sdělil Právu Topinka.

Dále poznamenal, že provozní personál, který v areálu byl, žádné problémy nemá. „Přesto jsme nechali všechno vydesinfikovat," dodal Topinka.

Reklama

Výběr článků

Načítám