Hlavní obsah

Demonstroval s nášivkou wagnerovců. Dostal podmínku, pokutu a nesmí do Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obvodní soud pro Prahu 1 potrestal podmíněným a peněžním trestem muže, který v březnu na demonstraci v Praze měl na sobě nášivku Wagnerovy skupiny a písmeno Z. Rozhodnutí není pravomocné. Na dotaz Novinek to ve středu uvedla mluvčí soudu Eva Švíglerová.

Video: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Na muže podal státní zástupce návrh na potrestání, jehož projednávání bylo ve zkráceném řízení bez soudního jednání. Obviněn byl ze spáchání přečinu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia.

„Obviněnému byl uložen trest odnětí svobody v trvání 6 měsíců s podmíněným odkladem zkušební doby na 2 roky a peněžitý trest ve výměře 30 denních sazeb ve výši 400 Kč, tj. v celkové výměře 12 000 Kč,“ uvedla Švíglerová.

Navíc dostal od soudu trest zákazu pobytu v Praze na dobu jednoho roku.

Demonstrant se symbolem Z na batohu půjde k soudu

Krimi

Kamera Novinek zachytila muže na demonstraci 11. března. Na batohu měl nášivku s písmenem Z, které je symbolem ruského vraždění na Ukrajině. 

Rukáv mu pak zdobila nášivka Wagnerovy skupiny, což je soukromá žoldnéřská armáda Jevgenije Prigožina, která páchá na Ukrajině zvěrstva.

Na protivládní demonstraci, která byla oficiálně namířená proti chudobě a bídě, se sešly desítky tisíc lidí. Po skončení programu se desítky osob chtěly dostat do budovy Národního muzea, aby strhly ukrajinskou vlajku. K incidentu se připletl i děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík.

Pražští policisté mají na stole i další případy z březnové demonstrace. Veřejnost především zaznamenala incident se 48letým demonstrantem, který zaútočil na auto s ukrajinskou značkou.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Zadržení na demonstraci na Václavském náměstí.

V tomto případě policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci, výtržnictví a násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci.

Policisté řeší dalších šest případů z demonstrace. Tři osoby jsou podezřelé ze spáchání trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia.

Jeden muž je podezřelý ze spáchání trestného činu podněcování a další dvě osoby jsou podezřelé z trestného činu násilí proti úřední osobě.

Zbytek z asi 20 zajištěných osob je řešen ve správním řízení pro různé přestupky, především neuposlechnutí výzvy.

Muž se při demonstraci popral s řidičem s ukrajinskou SPZ

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám