Hlavní obsah

Demonstranti postříkali zeď ruského velvyslanectví v Praze

– Praha • Aktualizováno

Několik desítek demonstrantů se sešlo již během dopoledne u ruského velvyslanectví v Praze. Zeď postříkali barvou a rozmístili tam transparenty odsuzující násilný konflikt na Ukrajině.

Protest před ruskou ambasádou Video: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Policisté omezili na osobní svobodě dvě osoby, které posprejovaly zeď. Případ budou dále řešit pražští policisté. Obešlo se to bez násilí,“ řekl Novinkám mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Demonstrace na Václavském náměstíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Podle něj se na náměstí Borise Němcova nachází asi 30 lidí, na Václavském náměstí asi 100 lidí. Moravčík zdůraznil, že policie podle mezinárodní úmluvy musí chránit všechna velvyslanectví. Podle odhadu ČTK bylo před druhou hodinou odpoledne u ambasády asi 60 lidí.

Ukrajinská města napříč zemí jsou pod palbou

Evropa

Na plotě ambasády a na chodníku před ní kdosi rozlil červenou barvu, symbolizující krev. Na zdi jednoho ze sousedních domů se objevil nápis „Putin go home”.

Situace před ukrajinskou ambasádouVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Kolem 10:00 bylo několik lidí u ambasády v Korunovační ulici s vlajkami Evropské unie a o něco více se jich sešlo na přilehlém náměstí Borise Němcova. Vedle unijních vlajek měli přítomní také české, ukrajinské a běloruské vlajky nebo transparenty odsuzující válku, zazněla také ukrajinská hymna.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Nápisy u ruského velvyslanectví v Praze

Před ambasádu položili demonstranti, mezi nimiž jsou Češi i cizinci, transparent označující ruského prezidenta Vladimira Putina za vraha. Protest se zatím obešel bez potyček. Kolem 10:30 jeden z přítomných demonstrantů ale začal provolávat "Veřejná bezpečnost" a druhý vyčetl policii, že chrání ruskou ambasádu.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Postříkaná zeď velvyslanectví

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Nápis nedaleko velvyslanectví

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Demonstrace na podporu Ukrajiny

Reklama

Výběr článků

Načítám