Hlavní obsah

Děda znásilnil vlastní i nevlastní vnučku. Dostal 4 roky a musí se léčit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Představě laskavého dědečka láskyplně se starající o vnoučata se na hony vzdálil jednasedmdesátiletý muž z Vysočiny. Čas strávený s vnučkami totiž využíval jen proto, aby se na nich ukájel. Za znásilnění jej poslal soud na čtyři roky do vězení a nařídil mu ústavní sexuologickou léčbu. Nízký trest dostal proto, že se kvůli své nemoci nedokázal ovládat.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Muž poprvé neudržel své zvrhlé choutky na uzdě před několika lety, kdy zaútočil na svou nevlastní vnučku a její kamarádku. Těm bylo v té době okolo devíti let. Za dívkami lezl do postele a osahával je. Zatímco u kamarádky zůstalo „jen“ u toho, nevlastní vnučku znásilnil tak, že ji strkal prsty do přirození. U toho ji pevně držel a zakrýval jí ústa.

Minulý rok se historie opakovala, tentokrát senior opakovaně znásilňoval u sebe doma nebo při procházkách v lese vlastní, teprve pětiletou vnučku. Tu podle rozsudku brněnského krajského soudu, který mají Novinky k dispozici, mazal po celém těle gelem, a pokoušel se jí zasunovat penis do její vagíny.

„Jako dědeček znal od počátku věk nezletilé a využil tak její bezbrannosti spočívající v její nízké rozumové a mentální vyspělosti a důvěry plynoucí z jeho postavení dědečka v rodině,“ konstatoval soud.

„Ne znamená ne“. Vláda schválila změnu definice znásilnění

Domácí

Muž před trestním senátem prohlásil svou vinu a dodal, že všeho lituje. Podle znalců ale jeho lítost nelze brát příliš vážně. Znalkyně sexuoložka uvedla, že muž trpí poruchou osobnosti kvůli degenerativnímu onemocnění mozku. Kvůli tomu sice věděl, co dělá, ale podstatnou měrou se snížila jeho ovládací schopnost. Proto na seniora musel soud hledět jako na pachatele, který se činu dopustil ve stavu zmenšené příčetnosti.

Znalkyně u muže zjistila vzhledem k jeho věku vysoký sexuální apetit, přičemž při vyšetření reagoval jak na snímky dětí, tak na snímky dospělých žen. „Obžalovaný nemá žádný náhled na škodlivost svého jednání, které buď popírá, nebo bagatelizuje. Tím, že nedošlo přímo k penetraci, tak se podle jeho názoru nejedná o závažné jednání, které by mohlo dívky ve vývoji poškodit,“ připomenula znalkyně.

Dostal trest pod sazbou

Podle znalkyně psycholožky je muž orientován především na své základní tělesné prožitky. „V době možného spáchání trestných činů obžalovaný chápal tyto vztahy pouze a výhradně z pozice svých vlastních potřeb, byť se tyto neslučovaly s jeho pozicí vlastního i nevlastního dědečka ani s morálkou,“ napsala psycholožka.

Důchodci hrozil trest od pěti do dvanácti let. „Především duševní stav obžalovaného a současně ukládané ochranné léčení byl jeden z důvodů snížení trestu pod dolní hranici zákonné trestní sazby. Druhým zákonným důvodem bylo prohlášení viny obžalovaného,“ vysvětlil soud čtyřletý trest vězení.

Dívky prostřednictvím svých zástupkyň chtěly po pachateli odškodné. Soud nevlastní vnučce přiznal 150 tisíc korun, vnučce 200 tisíc korun a kamarádce 50 tisíc korun. Dívky nárokovaly původně dvojnásobné částky, soud ale upozornil, že žádná nedodala lékařské zprávy či posudky o psychickém stavu dívek. Ty mohou ale doložit u civilního soudu, kde se mohou domáhat zbylých částek.

Z hrdinů superhrdiny. Nová kampaň bojuje s násilím na dětech

Pod svícnem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám