Hlavní obsah

Další podmínka. Příbuzný měl hlídat nezletilou dívku, několikrát ji ale zneužil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sestřenice mu svěřila svou nezletilou dcerku, aby ji vzal na dovolenou. Muž (40) toho využil a dívku tam osahával. Když mu byla několikrát svěřena o víkendech na hlídání, šel ještě dál. Dívku několikrát pohlavně zneužil, a skončil proto u Okresního soudu v Olomouci. Ve středu tam prohlásil vinu a soud to přijal.

Obžalovaný z pohlavního zneužíváníVideo: Petr Marek, Novinky

 
Článek

Za pohlavní zneužití osoby mladší patnácti let ho pak potrestal tříletou podmínkou s odkladem na zkušební dobu čtyř let. Stanovil nad ním také dohled probačního úředníka.

Zároveň musí zaplatit poškozené 60 tisíc korun jako nemajetkovou újmu. Verdikt není pravomocný.

Obžalovaný, jemuž hrozilo až osm let za mřížemi, ale i státní zástupkyně, si ponechali lhůtu na odvolání.

Soud poslal muže z Kroměříže za zneužívání školaček už potřetí do vězení. Na deset let

Krimi

„Přitěžující okolnosti nejsou, zatímco polehčující ano. Máme zde prohlášení viny, je tu bezúhonnost obžalovaného,“ vysvětlila předsedkyně senátu Šárka Haltufová.

„Navíc u poškozené nebyla zjištěna žádná výrazná újma na duševním ani fyzickém zdraví. Trest, který jsme uložili, je proto pouze výchovný. Je legální, správný, přiměřený a zákonný,“ dodala Haltufová.

Obžalovaný u soudu svého jednání litoval. „Je důsledkem toho, že můj život nebyl v pořádku. Zamiloval jsem se do ní a trvalo to delší dobu. Uvědomoval jsem si sice, že bych více měl hlídat své srdce, city, ale…“ uvedl.

Definice pohlavního zneužití podle trestního zákoníku (§ 187):

(1) Kdo vykoná soulož s dítětem mladším patnácti let nebo kdo je jiným způsobem pohlavně zneužije, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až osm let.

(2) Odnětím svobody na dvě léta až deset let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 na dítěti mladším patnácti let svěřeném jeho dozoru, zneužívaje jeho závislosti nebo svého postavení a z něho vyplývající důvěryhodnosti nebo vlivu.

(3) Odnětím svobody na pět až dvanáct let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 těžkou újmu na zdraví.

(4) Odnětím svobody na deset až osmnáct let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 smrt.

(5) Příprava je trestná.

„Mrzí mě, že jsem vůbec něco takového dopustil, a jsem si vědom toho, co se stalo,“ vypověděl u soudu.

Konstatoval také, že činí kroky, aby už nic takového nezopakoval. „Vím, že se to už nikdy nestane. Navštěvoval jsem a stále navštěvuji psychoterapeuta. Jsem také křesťan, pomoc hledám i v církevním prostředí,“ prohlásil.

Podmínka za znásilnění nás zvedla ze židle. Není to exces, ale systémová chyba, zlobí se organizátorka demonstrace

Domácí

S matkou dívky je od doby, kdy nad ním spadla klec, stále v kontaktu. „Ale jen v hodně omezeném. Žiji totiž v její nemovitosti,“ podotkl s tím, že s dívkou se osobně už nepotkal.

Jednou prý jí napsal dopis, ale poslal ho matce s tím, ať ona zváží, zda je vhodné jí ho předávat.

„Ne znamená ne“. Vláda schválila změnu definice znásilnění

Domácí

„Asi jí ho předala, protože krátce mi na něj odpověděla. Mám ale strach říkat tady co, abych si nepohoršil,“ tvrdil.

„Napsala třeba, že pokud soud rozhodne o tom, že půjdu do vězení, dá soudci do držky a půjde tam se mnou,“ prozradil vzápětí.

Když ale soudkyně chtěla, aby dopis předložil, uvedl, že ho nemá. Prý ho spálil. Zmocněnkyně poškozené u soudu konstatovala, že matka dopis dívce nepředala.

Za znásilnění jen podmínka? V Česku běžná věc, dostává ji většina pachatelů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám