Hlavní obsah

Podmínka za znásilnění nás zvedla ze židle. Není to exces, ale systémová chyba, zlobí se organizátorka demonstrace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Před sídlem ministerstva spravedlnosti v Praze se v podvečer konala demonstrace na podporu obětí znásilnění. Na Vyšehradské ulici se sešly vyšší stovky lidí. Akci svolala tuzemská pobočka Amnesty International a organizace Konsent. Impulzem byla nedávná kauza znásilnění, na kterou upozornily Novinky, ve které Krajský soud v Brně udělil muži podmínku za několikaleté znásilňování nevlastní dcery.

Lidé na demonstraci před ministerstvem požadovali spravedlnost pro oběti sexuálního násilíVideo: Novinky

 
Článek

„Nás, tak jako velkou část veřejnosti, skutečně nadzvedl ze židle ten rozsudek, který byl probírán v médiích,“ řekla Novinkám Johana Nejedlová z organizace Konsent.

„Protože to téma dlouhodobě sledujeme, víme, že to není nějaký ojedinělý exces, ale systémová chyba, která se opakuje. Až 50 procent rozsudků v případech znásilnění končí podmínkou, což už není možné přehlížet,“ dodala.

Od ministerstva žádají, aby dohlédlo na to, že bude pro oběti znásilnění zajištěna spravedlnost. Cest k tomu podle ní vede více.

Za znásilnění jen podmínka? V Česku běžná věc, dostává ji většina pachatelů

Domácí

„Je potřeba vzdělávat soudce a soudkyně tak, jak se to děje v zahraničí. Je potřeba, aby tím procházeli všichni, kteří tyto případy soudí, je potřeba, aby tomu rozuměli,“ myslí si Nejedlová.

„Je potřeba, abychom měli větší počet dobře proškolených soudních znalců a znalkyň, kteří posuzují ty oběti a jejich traumata. A také potřebujeme, aby byla pro oběti větší podpora, aby jejich zmocněnci byli dobře zaplaceni za to, že je zastupují, a mohli spravedlnost pořádně hledat,“ dodala.

Připomněla také, že znásilnění v Česku zažije 12 tisíc lidí ročně. „Zažije ho každá desátá žena a každý třicátý muž,“ přiblížila.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Před budovou ministerstva spravedlnosti se konala demonstrace Světlo pro oběti znásilnění

Bez ministra

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se podle svého náměstka Antonína Stanislava nemohl akce zúčastnit kvůli jednání Sněmovny.

Náměstek demonstrantům řekl, že se ministerstvo snaží obětem znásilnění pomoci například projednávanou redefinicí znásilnění nebo plánovanou valorizací peněžních dávek pro oběti trestných činů.

Pokud jde o případ, kvůli kterému se dnes lidé sešli, ministr podle něj s dalším postupem musí počkat na písemné odůvodnění rozsudku. Účastníci demonstrace na Stanislavovo vyjádření reagovali skandováním „Hanba“ či „Prázdné kecy“.

Foto: Novinky

Účastníci přišli s transparenty

Na akci vystoupily také předsedkyně podvýboru Sněmovny pro domácí a sexuální násilí Taťána Malá (ANO) a členka podvýboru Klára Kocmanová (Piráti), které demonstrující podpořily.

„Už odmítám zlehčování toho, jaké má znásilnění dopady na oběti. Už nechci poslouchat, že si oběti znásilnění, za to že je někdo napadl, mohou sami, protože byly opilé nebo málo oblečené. A už vůbec odmítám poslouchat, že nepotřebujeme Istanbulskou úmluvu,“ řekla mimo jiné na shromáždění Kocmanová.

Část účastníků si přinesla transparenty s nápisy jako „Souhlas je základ“, „Ne je ne“ nebo „Lidská práva, ženská práva“.

Po proslovech lidé svítili do oken ministerstva mobily či čelovkami a skandovali hesla jako „Hanba státu“, „Včera bylo pozdě“, „Spravedlivé soudy“, „Ne znamená ne“ nebo „Patriarchát do koše“.

Začíná se to hýbat

Demonstrace se zúčastnila například zpěvačka Jana Fabiánová, která jako první promluvila o sexuálním napadení psychiatrem Janem Cimickým.

Celospolečenská vlna solidarity, probuzení občanů i soudů z „lhostejnosti a otupělosti“ je podle ní velmi potřeba. „Ty tresty a bagatelizace domácího a sexualizovaného násilí jsou fakt alarmující a já jsem strašně ráda, že se to tu začíná hýbat,“ uvedla.

Foto: Novinky

Účastníci demonstrace, uprostřed Jana Fabiánová

I podle další účastnice, zpěvačky Olgy Lounové, šlo o důležitou, až zásadní demonstraci. „Soudy stále přihlížejí k tomu, že násilný sexuální akt nezanechal na oběti žádný následek – to je absolutní nesmysl,“ vadí jí.

„Těch věcí, které by se měly změnit, je vícero – je třeba málo azylových domů, kam se žena může obrátit. Potřebujeme také, aby se oběti cítily vyslyšeny, a ne, aby každý mávl jen rukou,“ myslí si podnikatelka a filantropka Lilia Khousnoutdinova, která demonstraci rovněž podpořila.

FOTO: Demonstrace Světlo pro oběti znásilnění

Domácí

643 odsouzených lidí

Podle aplikace jaktrestame.cz, která vychází z dat ministerstva spravedlnosti, bylo od roku 2016 do konce roku 2022 v ČR za znásilnění odsouzeno 643 lidí.

Podmíněným trestem skončilo 46 procent případů, podmínkou s dohledem potrestaly soudy 11 procent pachatelů.

Autoři aplikace však upozorňují na to, že by neměla být využívána k jednoduché kritice ukládání trestů. Nezabývá se totiž skutkovými okolnostmi jednotlivých případů.

Foto: Novinky

Demonstranti svítili do oken ministerstva

Podmínku pro dřevorubce, který roky znásilňoval dívku, prověří nejvyšší žalobce

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám