Hlavní obsah

CzechTek ukončila policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BONĚNOV

Nepovolenou technoparty CzechTek u Boněnova na Tachovsku ukončila v úterý po poledni policie. Účastníky vytlačila ze soukromého pozemku a zajistila části hudebních aparatur, které budou sloužit jako důkaz v trestním řízení. Účastníci mají volnou cestu k odjezdu.

Foto: archiv Muzea Beskyd

Na snímku Zámecké náměstí ve Frýdku.

Článek

Násilné ukončení technoparty údajně nařídil dosavadní ministr vnitra a designovaný premiér Stanislav Gross. Policejní jednotky pak postupovaly se souhlasem státního zástupce, který případ po včerejším trestním oznámení nájemce pozemků na policii a organizátory akce přehodnotil z přestupku na trestný čin.

"Mohlo se to udělat i trošičku dříve. Myslím, že se zbytečně váhalo," řekl dnes ČTK budoucí ministr vnitra František Bublan. Žádné další informace k zásahu nemá, neboť teprve přebírá resort od Stanislava Grosse.

"Zákrok v současné době stále probíhá a podílejí se na něm stovky policistů pořádkových jednotek včetně speciální techniky," uvedla odpoledne mluvčí západočeské policie Jolana Číhová.

Dva mladíci v bezvědomí

Podle Radiožurnálu si policisté přivezli i tři vodní děla, ovšem nepoužili je. Jejich zpravodaj uvedl, že policisté nastoupili krátce po poledni, kdy návštěvníkům vypršelo již jednou prodloužené ultimátum. V rojnicích obsadili celou louku a sílu spíše demonstrovali.

Podle informací zdravotnické záchranné služby nebyl nikdo zraněn a mladí lidé hromadně prostor opouštějí. Na místě je už pouze několik desítek lidí, mezi nimi i majitelé hudebních aparatur.

Celá 36 hektarová louka je zcela zničená, posetá vrstvou odpadků, které nikdo neuklízí. Policisté ani nájemce pozemku se s účastníky na úklidu nedohodli.

Odpoledne záchranáři našli dva mladé cizince v bezvědomí. Václav Kovářík ze záchranné služby ČTK řekl, že oba muži ve věku kolem 20 let byli silně intoxikováni alkoholem nebo drogami. Dechová zkouška u jednoho z nich podle očitého svědka ukázala 4,4 promile alkoholu v krvi. Zdravotníci je převezli do nemocnic.

Potyčky s policií

Policie zasáhla už v pondělí večer, kdy začala blokovat vjezd k Boněnovu a umožnila pouze výjezd. Policisté se večer snažili ukončit akci tím, že zabavovali části hudebních aparatur. Dostali se ale do konfliktu s asi 1500 účastníky akce, kteří na ně začali házet klacky, kameny a lahve. Policisté pak použili slzný plyn.

Dnes vyjednávali s účastníky technoparty a dali jim ultimátum: lidé měli louku vyklidit do 12:00, v 11:50 přestala pouze hrát hudba.

Anketa

Považujete policejní akci na technoparty CzechTek za nezbytně nutnou?
Ano
67,9 %
Ne
32,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12472 čtenářů.

Komentář

Přečtěte si komentář Jiřího Fraňka Zprávy z Boněnova.

Reklama

Související témata:

Související články

CzechTek se údajně uskuteční na Domažlicku

Pojedenácté se koná letos kultovní techno party CzechTek. Pořadatelé místo jejího konání tají. Anonymní zdroj ovšem Novinkám ve středu večer zaslal e-mailem...

Anonym nahlásil na CzechTek v Boněnově bombu

Kolem třetí hodiny odpoledne ohlásil v pátek na linku 158 neznámý muž bombu v areálu připravované technoparty CzechTek v lesích u Boněnova na Tachovsku. Zhruba...

Výběr článků

Načítám