Hlavní obsah

Chytí je jednou, dvakrát a potřetí se jim to povede, říká místní o kontrolách na hranici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už řádka řidičů si od středečního rána na česko-slovenské hranici vyslechla výzvu policistů ke kontrole dokladů a vozidla. Ministerstvo vnitra zavedlo od noci na středu kvůli nelegální migraci namátkové kontroly. Někteří místní lidé si ale myslí, že příliš smysl nedávají.

Policejní kontroly na dálnici D2 u Lanžhota na BřeclavskuVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

„Na první pohled nevidím rozdíl. Policajti tu stejně byli skoro pořád,“ poznamenal jeden z místních obyvatel s tím, že při cestách na Slovensko či zpět bylo výjimkou, když nepotkal hlídku.

O efektu kontrol si velké iluze nedělá. „Běženci chodí. Nejsou to takové davy jako vloni, ale jsou. A kontroly? Chytí je, vrátí na Slovensko jednou dvakrát. Potřetí se jim to povede. Tohle není problém, který by se dal tady vyřešit,“ uvažoval.

Hlídky kontrolují od půlnoci provoz na staré cestě z Brodského do Lanžhota i na dálnici D2. Ne všechna auta - vytipovávají si vozidla, kde by nemuselo být vše v pořádku.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Policejní kontroly na dálnici D2 u Lanžhota na Břeclavsku.

Zkušenosti ukázaly, že převaděči s oblibou používají dodávky, multivany a kamiony. Ale migranti cestují také v obyčejných osobních autech, takže i jejich řidiči musejí počítat s kontrolami.

Řidiči podle policistů na hlídky reagují vesměs klidně. „Jsou v pohodě, chápou, že to tak prostě je,“ řekl policista.

V dodávce na hranicích bylo 19 migrantů. Převaděč se ztratil v lese

Krimi

Kontroly na slovenské hranici v úterý ohlásily Česká republika, Polsko a Rakousko. Slovensko se je pak od čtvrtka chystá zavést na deset dní na hranicích s Maďarskem.

„Je to dominový efekt, jeden stát zavede kontroly, po něm zase další, a tak to pokračuje. Ale ten problém je jinde, jmenuje se vnější hranice Schengenu. Pokud ta nebude, je to nekonečná práce,“ komentoval to policista na hranici.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Policisté hlídkují na silnici ze slovenské obce Brodské do Lanžhota.

Policisty na Břeclavsku a Hodonínsku kvůli zintenzivnění kontrol posílili kolegové z celého kraje. Podle ministerstva vnitra nasadili 130 příslušníků. Podobně i Celní správa ČR ohlásila, že na úsek společné hranice se Slovenskem vysílá čtyřicet celníků k namátkovým kontrolám nákladních aut a dodávek.

Kontroly jsou zatím vedeny jako namátkové s trváním do 13. října. „Bylo by to fajn, ale počítám, že stejně jako vloni to bude trvat déle,“ smiřuje se policista se službami na hranici.

Ministerstvo vnitra při ohlášení kontrol uvedlo, že prodloužení posoudí podle aktuální situace. Vloni začaly intenzivní kontroly na hranici 29. září a trvaly až do začátku února.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Policejní kontroly na dálnici D2 u Lanžhota na Břeclavsku

Slovensko zavádí kvůli migrantům kontroly na hranicích s Maďarskem

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám