Hlavní obsah

Churchill byl rasista, načmáral někdo na jeho sochu v Praze

Novinky, jam
Praha

Sochu někdejšího britského premiéra Winstona Churchilla, která stojí na stejnojmenném náměstí na pražském Žižkově, v noci na čtvrtek posprejoval neznámý vandal. „Byl rasista,” napsal na podstavec a připsal také nápis „Black Lives Matter”, což je název hnutí upozorňujícího na neadekvátní policejní zásahy a brutalitu vůči černochům. Věcí se zabývá pražská policie.

Churchill byl rasista, někdo posprejoval sochuVideo: Novinky

 
Článek

„Na základě přijatého oznámení jsme zjistili, že byla poškozena socha Winstona Churchilla. Neznámý pachatel či pachatelé poškodili sochu dvěma nápisy, v češtině a angličtině,” popsal Novinkám ve čtvrtek dopoledne pražský policejní mluvčí Jan Rybanský s tím, že zatím nebyla stanovena ani právní kvalifikace a není zatím ani jasná výše škody.

Čištění sochy Winstona ChurchillaVideo: Novinky

Ještě během dopoledne dorazili na místo pracovníci, kteří začali nápis odstraňovat.

V Londýně poškodili demonstranti sochu Churchilla, v Bristolu jedna letěla do vody

Evropa

Čin zřejmě souvisí s celosvětovými protesty proti rasové nesnášenlivosti, které spustila smrt černocha George Floyda v Minneapolisu. Floyd zemřel po policejním zásahu, kdy na něm devět minut klečel policista bílé pleti, i když si muž stěžoval, že nemůže dýchat.

Čin koresponduje s víkendovými protesty ve Velké Británii, kde účastníci mimo jiné právě Churchilla (1874–1965) označovali za rasistu, a to v souvislosti s hladomorem v Bengálsku v roce 1943, během něhož zemřelo několik milionů lidí.

Churchill, Kolumbus. Sochy historických postav jsou terči demonstrantů, na které se chystá ultrapravice

Evropa

Vášně, které se zdvihly po smrti Floyda, vedly na celém světě k strhávání soch různých státníků či vojevůdců.

V Česku nedávno podobné vášně vzplály kolem sochy sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, která stála na náměstí Interbrigády v Bubenči. Socha byla terčem vandalských útoků lidí, kteří připomínali nejen Koněvův podíl na osvobození země na konci druhé světové války, ale i jeho kontroverzní angažmá v pozdějších letech. Městská část nakonec nechala sochu odstranit.

Reklama

Výběr článků

Načítám