Hlavní obsah

Chtěli investovat do akcií ČEZ. Přišli o 3,5 milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O 3,5 milionu korun přišli dva lidé, kteří věřili, že nakupují akcie společnosti ČEZ, kvůli čemuž povolili neznámým pachatelům také přístup ke svému počítači.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Policie – ilustrační snímek

Článek

Na trutnovské policisty se obrátili dva poškození minulý týden s tím, že si na internetu všimli nabídky na investování do akcií. Zaregistrovali se na webu a chvíli nato se jim ozvala neznámá osoba, která je přiměla k nákupu akcií.

„Následující den byli znovu kontaktováni ‚pachatelem‘, jenž je přiměl k dalším investicím a také k nainstalování aplikace Anydesk do jejich PC.

Po Krausovi to zkouší s prezidentem Pavlem. Falešní novináři tahají z lidí peníze

Bezpečnost

Oznamovatelé postupovali dle jeho pokynů, a podvodník tak snadno získal přístup k jejich účtu,“ sdělila mluvčí policie Šárka Pižlová.

Během několika plateb přišli oba poškození o bezmála 3,5 milionu korun. Policisté případ vyšetřují jako podvod.

Falešné články

Podobné phishingové útoky se objevují na sítích pravidelně, zpravidla ve formě falešných článků. Útočníci se snaží pod vidinou snadného zisku ve skutečnosti z lidí vylákat peníze. Podvod je to nicméně poměrně propracovaný, protože všechny odkazy ve falešném článku vedou na další podvodný web, který imituje vzhled stránek ČEZ.

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí ho přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Uživatelé by neměli v žádném případě své osobní informace do registračního formuláře vyplňovat. Pokud tak učiní, měli by se vyvarovat následné komunikace se správcem platformy a odesílání jakýchkoli finančních prostředků.

ČEZ se již v minulosti od podvodné reklamy distancoval.

Kraus a další

Podvodných článků je na síti pochopitelně ještě daleko více. Kryptoměny, snadné výdělky či zázračné léky – na to všechno počítačoví piráti lákají. Nedávno koloval internetem falešný článek, který pojednával o tom, že kariéra Jana Krause visí na vlásku.

Až když se důvěřivci nechali zlákat fotkou slavného moderátora, naservírovali jim podvodníci zaručené investiční rady – v podstatě jako v případě prezidenta Pavla.

V galerii níže naleznete ukázky dalších podvodných článků, které se v posledních týdnech objevily na síti. Některé jsou zdařilejší, jiné kopírují pouze logo serveru Novinky.cz. Nejčastěji se podvodné články šíří jako reklama na sociálních sítích.

Policie radí, jak se nenechat podvést

  • Nikdy neposkytujte vzdálený přístup k vašemu počítači nikomu, koho neznáte.
  • Pachatelé vás mohou oslovovat například telefonicky, e-mailem nebo lákavou reklamou. Nevěřte bezhlavě telefonním číslům volajících, protože i ID volajícího může být podvržené.
  • Neposkytujte ani žádné vaše osobní informace nebo informace o vašem bankovnictví.
  • Pamatujte, že v případě investování je riziko výhradně na straně investora. Volte proto pro zhodnocování svých peněz jen ověřené a renomované investiční společnosti.
  • Nikdy plně nedůvěřujte recenzím, ty může napsat kdokoliv.
  • Nepodléhejte manipulativnímu jednání, fiktivnímu doporučení celebrit, falešným novinovým článkům, a už vůbec ne slibům zaručených investic bez rizika.
  • Pokud údaje o svém bankovním účtu pod vlivem manipulace poskytnete podvodníkovi, ihned kontaktujte svou banku.

Muž v Prostějově naletěl a přišel skoro o půl milionu. Ženě v Liberci zachránil peníze leták

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám