Hlavní obsah

Muž v Prostějově naletěl a přišel skoro o půl milionu. Ženě v Liberci zachránil peníze leták

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O bezmála půl milionu korun ze svých účtů přišel starší muž z Prostějova, jenž uvěřil ženě a muži, kteří ho po telefonu nabádali, aby si vybral nevyzvednuté zisky z investic do virtuální měny bitcoin. Šlo ale o podvod. Naopak štěstí měla žena v Liberci, kterou od vkladu peněz do bitcoinmatu podle instrukcí podvodníka včas odradil leták.

Foto: Policie ČR

Policejní leták umístěný na bitcoinmatu v Liberci

Článek

„Poškozený se rozhodl pro výběr peněz a pachatel ho přiměl k tomu, aby si nainstaloval do mobilního telefonu požadovanou aplikaci a přihlásil se do svého internetového bankovnictví,“ informovala v pondělí o případu z Prostějova mluvčí policie Miluše Zajícová.

Tím se podvodníci dostali k mužovým účtům a instruovali ho, aby z nich provedl bankovní transakce. Prostřednictvím vzdáleného přístupu k jeho mobilnímu bankovnictví navíc sjednali úvěr na kreditní kartě ve výši 30 tisíc korun.

„Muž provedl v několika operacích převod peněz na jiné účty a přišel tak o necelých 460 tisíc korun. Prostějovští kriminalisté případ prověřují pro tři trestné činy související s internetovou kriminalitou,“ uzavřela mluvčí.

Seniorka z Olomouce uvěřila, že má napadený účet. Přišla o úspory

Krimi

Naopak neúspěšný byl podvodník, který to zkoušel na ženu v Liberci. Pomohl varovný text umístěný na bitcoinmatu v obchodním centru.

„Policejní letáček umístěný na bitcoinmatu v OC v Liberci zachránil 400 tisíc korun ženě, kterou falešný bankéř na telefonu přesvědčoval o tom, aby je do zařízení vložila. V poslední chvilce si naštěstí přečetla naše varování a neposlechla ho,“ informovala policie na síti X.

Policie rozprášila gang falešných bankéřů. Lidi obrali o 195 milionů

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám