Hlavní obsah

Česká rodina pašovala uprchlíky, na Slovensku dostala téměř pět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled to možná vypadalo jako zajímavý přivýdělek. Jenže místo lehce vydělaných pašeráckých eur teď 55letý Josef Polák a jeho 29letá dcera Lucie sedí ve slovenském vězení. Při převážení trojice nezletilých Afghánců je totiž chytila policie a soud jim oběma uložil trest čtyř let a osmi měsíců ve vězení. Ve středu jim brněnský krajský soud povolil odpykat si trest v českém vězení.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Hraniční kontroly ve Starém Hrozenkově.

Článek

Podle soudního verdiktu se na transportu Afghánců domlouvala Poláková s neznámou osobou přes sociální síť Facebook. Pro trojici nezletilých, kteří pobývali v uprchlickém zařízení, se otec s dcerou ve svém BMW vydali z jižní Moravy až na východ Slovenska do města Medzilaborce.

„Na parkovišti vedle obchodního domu tu počkali na tři mladistvé, kteří se snažili dostat do Francie nebo Belgie. Naložili je do auta, řídil obžalovaný Polák a jeho dcera seděla na místě spolujezdce. Odjeli směrem na Prešov, kde je ale zastavila policejní hlídka,“ konstatovala státní zástupkyně Dagmar Veverková.

Česká dvojice po zadržení putovala před soud, který s ní neměl žádné slitování, a otce i dceru odsoudil za převaděčství. „Musím konstatovat, že kromě trestu vězení byl obžalovanému dále uložen trest propadnutí auta, mobilního telefonu a finančních prostředků, které měl v autě,“ upozornila Veverková. Kolik peněz měla dvojice za odvoz Afghánců inkasovat, u soudu nezaznělo.

V českém vězení

Dvojice po odsouzení požádala o možnost odpykat si trest v Česku. Oba ve své žádosti zdůrazňovali rodinné důvody, Poláková připomínala své děti, Polák zas manželku a vnoučata. Proti možnosti si odsedět trest v některém z tuzemských vězení státní zastupitelství neprotestovalo a brněnský krajský soud tak oba verdikty uznal.

Slovenský verdikt přitom bil do očí v porovnání s tím, jak se s pašeráky vyrovnává tuzemská justice. Stejný soudní senát, který povolil odsouzeným vykonat trest v tuzemsku, měl ve středu projednávat i odvolání taxikáře z jihu Moravy, který letos v srpnu ve dvou případech převážel přes hranici uprchlíky. Okresní soud v Hodoníně mu za to uložil trest půl roku vězení s podmíněným odkladem na dva roky a k tomu jej potrestal pokutou 50 tisíc korun.

Muž před jednáním ale onemocněl, a tak projednávání jeho kauzy musel soud odročit.

Vlak na Zlínsku srazil tři muže ležící u kolejí, zřejmě migranty. Jeden zemřel

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám