Hlavní obsah

Čermák neuspěl s dovoláním. Trest 5,5 roku za propagaci terorismu je definitivní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trest pět a půl roku ve vězení za podporu a propagaci terorismu je pro Tomáše Čermáka definitní. Šestatřicetiletý dezinformátor podle zjištění Novinek neuspěl u Nejvyššího soudu v Brně (NS), který jeho dovolání v neveřejném jednání odmítl. Z údajů z justiční databáze vyplývá, že NS rozhodl už minulý týden.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Čermák u soudu

Článek

Čermáka potrestal Krajský soud v Plzni za to, že během pandemie koronaviru vyzýval sledující na sociálních sítích, aby použili všechny dostupné prostředky, včetně násilí, a zabránili především přijetí novely pandemického zákona. Útok byl cílen na členy vlády, poslance a senátory.

„Je zapotřebí udělat pořádný uragán, vyvést ty dobytky ven a nakopat jim ty vyžraný prdele. Je načase nastolit radikální odboj, nesmíme se z nich posr..,“ hlásal například.

Případně: „Nemůžeme chodit každý týden někam protestovat a mrznout tam… Uděláme plán, musíme se spojit všichni a udělat pořádný uragán… Musíme těm dobytkům zarazit tipec… Vyneseme je za rypáky a naházíme je do řeky a zbavíme se jich jednou provždy. Nějaká mírová cesta, nějaké právo, neudělá nic.“

Foto: Policie ČR

Zadržení Tomáše Čermáka v Polsku

Nemyslel to prý vážně

Čermák při hlavním líčení u  plzeňského soudu tvrdil, že nic z toho nemyslel vážně, ale jako nadsázku. Během pandemie prý cítil neklid a strach a neuvědomil si prý důsledky svých činů.

„Ani jeden z členů senátu žádnou nadsázku v tom videu nenašel. Video bylo velmi opravdové, projev obžalovaného velmi rozhořčený, velmi zlý, vulgární. Dosáhlo intenzity a společenské škodlivosti takové, že se jedná o trestný čin, veřejně podněcoval ke spáchání teroristického činu,“ uvedl v odůvodnění rozsudku plzeňský soudce Tomáš Bouček.

Čermák se po pravomocném rozsudku vyhýbal nástupu do výkonu trestu. Policisté ho zadrželi na základě mezinárodního zatykače v polovině listopadu v Polsku. Tamní soud jej následně vydal do ČR. V současné době je umístěn ve věznici v Liberci.

Polská policie zadržela uprchlého Čermáka

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám