Hlavní obsah

Polská policie zadržela uprchlého Čermáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Uprchlého dezinformátora Tomáše Čermáka (36), který se v ČR vyhýbá nástupu do vězení, zadrželi v úterý policisté v Polsku. V nejbližší době by mělo následovat jeho předání do ČR.

Zadržení Tomáše Čermáka v PolskuVideo: Policja.pl

 
Článek

„Šestatřicetiletého fantoma české dezinformační scény zadrželi včera polští kolegové na základě poznatků našich policistů. V nejbližší době bude následovat jeho předání do ČR,“ oznámila česká policie na síti X.

Polská policie uvedla, že dostala informace o pohybu Čermáka a ihned začala pátrat. Našla jej v Lublinském vojvodství ve východním Polsku v hlavním městě Lublinu. Zadržen byl v úterý večer v centru města. Podle policie byl překvapen a nečekal, že může být v Polsku chycen.

„Společná operační činnost polských a českých kriminalistů, včetně efektivní výměny informací, a pomoc policejní sítě ENFAST (evropská síť hledání uprchlíků) a Úřadu pro mezinárodní policejní spolupráci Polské republiky umožnily určit přesné místo hledaného a jeho zadržení,“ sdělila polská policie.

Ještě v úterý dopoledne se na Čermákově facebookovém profilu objevila zpráva s výzvou pro ministra vnitra Víta Rakušana: „Hele ty hovado „rakouský“ ROPUŠANE uděláme férovku? Já se vrátím a vyzvu tě na souboj do Clash of Stars a když vyhraju, tak jsem volnej a když ne, tak dostanu dvojnásob!“ stojí ve vzkazu Rakušanovi.

Čermák měl trest 5,5 roku za propagaci terorismu nastoupit už koncem srpna. Soud na něj vydal mezinárodní zatykač, protože měl doma plán cesty do Ruska.

Ukázka z videa s hledaným Tomášem Čermákem, které se objevilo na facebookovém profilu jeho kamaráda Pavla Zítka.Video: Facebook Pavla Zítka

Podle verdiktu, proti němuž podal dovolání k Nejvyššímu soudu, podněcoval v době pandemie na sociální síti k útokům na politiky.

Nedávno také zveřejňoval na Facebooku videa. V posledním vyzýval lidi, aby se postavili na odpor proti útlaku. „Chci, abyste věděli, že jsem naprosto v pořádku. Nebudu vám přesně říkat, na jakém místě jsem, ale třeba byste to poznali tady podle těch obrázků, co mám na sobě,“ uvedl Čermák ve videu z lesa, na němž drží ruskou vlajku se znakem a je oblečený v tričku s nápisem CCCP.

I v tomto videu slovně útočil na Rakušana a posmíval se policistům, že ho nedokážou chytit.

Foto: Policie ČR

Tomáš Čermák

Dostat Čermáka zpět do České republiky nemusí jít tak rychle. Pokud totiž nebude s předáním souhlasit, musí polský soud rozhodovat, zda jsou pro jeho vydání splněné zákonné podmínky. Na to má lhůtu 60 dnů. „Základní podmínkou je, že skutek, za který byl odsouzen v zemi, která požaduje jeho vydání, byl trestným také v zemi, na jejímž území byl zatčen,“ vysvětlil plzeňský krajský státní zástupce Jiří Komorous.

Vyneste ty parchanty za držku, vyzývá hledaný Čermák na videu z lesa

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám