Hlavní obsah

Celníci si mohli za směnu vydělat 6 tisíc na úplatcích

Právo, miv
BŘECLAV

Okresní státní zástupkyně v Břeclavi Anežka Forstová chce do konce února předat Okresnímu soudu v Břeclavi obžalobu osmnácti celníků z hraničního přechodu na dálnici D2 u Lanžhota, kteří se měli dopustit trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele a úplatkářství. Obvinění celníci ale zpochybňují výsledek vyšetřování.

Foto: Jakub Mědňánský

Z tanečního večera v Černošíně.

Článek

V případě uznání viny může soud uložit tresty odnětí svobody od jednoho až do pěti let. "Potřebovali se nás nějak zbavit. Aby ušetřili odstupné a nemuseli nám hledat práci, vyrukovali s tímto obviněním," tvrdí jeden z obviněných celníků. Je přesvědčen, že v jeho a jistě i dalších případech skončí soud osvobozujícím rozsudkem.

"Nevím, co chce soud řešit. Nejsou žádné nové důkazy. Nejsou svědci, řidiči, kteří vypovídali, věděli jen to, že platili chlapovi v zelené uniformě, a to je trochu málo pro odsouzení," dodal.

Korupce na hranicích je dlouho známá

Skutečností ale je, že na korupci na hranicích řidiči upozorňovali dlouho před odhalením skandálu. Také uvedený celník v rozhovoru s Právem připustil, že všichni jeho kolegové asi nebyli čistí. Nepochybuje, že celník, u kterého skandál s úplatky začal, dopadne u soudu špatně.

"On je něco jiného, bral, a taky u něj peníze našli. Žil si nad poměry, co chcete po člověkovi, který nepotřebuje plat od zaměstnavatele," dodal. Na celníkovo vymáhání úplatku pěti euro upozornili zahraniční řidiči.

"Ukončení služebního vztahu s tímto celníkem bylo provedeno ještě dříve, než případ doputuje k soudu a to pro zvlášť závažné porušení služební přísahy," řekl mluvčí jihomoravských celníků Jaroslav Moravec. Výběrčí úplatků si prý mohli za směnu vydělat tři až šest tisíc korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám