Hlavní obsah

Celníci v Břeclavi prý brali ve velkém úplatky

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO/LANŽHOT

Devatenáct celníků z hraničního přechodu na dálnici D 2 u Lanžhota na Břeclavsku se bude zodpovídat z trestných činů přijímání úplatku a zneužití pravomoci veřejného činitele. Počet stíhaných nemusí být konečný. Podle mluvčí protikorupční policie Jany Moravcové není vyloučeno obvinění dalších desítek pracovníků hraničního přechodu.

Foto: Vlastimil Roflík

Malý Vlastík již obstojně znakuje.

Článek

První z celníků byl obviněn v polovině dubna. Dalších osmnáct obvinění následovalo dnes. "Pro nás je ta zpráva nová. Byli jsme právě policií informovaní, že uvedený počet celníků bude obviněn z trestných činů braní úplatku a zneužívání pravomoci veřejného činitele," uvedl mluvčí jihomoravských celníků Jaroslav Moravec.

Kontrola celníků neuspěla, policisté ano

První podezřelý celník je stíhaný od poloviny dubna, neboť se zjistilo, že od řidičů kamiónů vybírá úplatek několik euro. Nezadržela ho kontrola celníků, ale speciální tým policie, který byl na hranicích nasazen na šetření jiného případu.

Podle informací Práva měli policisté zjistit případy korupce v řadách pracovníků cizinecké a pohraniční policie. "Něco o tom vím, pokud jsem informován správně, tak tým na dálničním odpočívadle u Ladné zastavoval řidiče kamónů, aby zjistil, jak je to s korupcí v řadách policistů. Jeden z řidičů jim nutnost podplácení potvrdil, k překvapení specialistů ale označil jako pachatele nikoliv policistu, ale celníka," řekl Právu muž, obeznámený s případem.

Prý pouze oplácejí

Na braní úplatků řidiči upozorňují již dlouhou dobu. Postup celníků při vymáhání peněz je podle většiny z nich diferencovaný. Řídí se přitom zemí původu. Řidiče z některých balkánských zemí čekají na celnici o poznání větší problémy, než třeba jejich české kolegy.

"Dáš, jedeš. Nedáš, stojíš. Je spousta způsobů, jak odbavení prodloužit. On si to pak každý rozmyslí," řekl jeden z řidičů. "Nedivím se, že celníci berou u huby hlavně kamióny z Balkánu a Turecka. Jen jim stejným metrem oplácí to, co tam dělají s námi," dodal muž za volantem kamiónu dopravce z Ostravska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám