Hlavní obsah

Bývalý šéf strážníků obviněn ze zpronevěry

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TURNOV

Částka přesahující 25 tisíc korun svévolně vypůjčená z účtu REP - Občanského sdružení zaměřeného na prevenci kriminality mládeže stála Bohuslava Šlamboru místo šéfa Městské policie v Turnově a následné obvinění ze zpronevěry.

Foto: Petr Nový, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

"Jmenovaný byl tento měsíc obviněn z trestného činu zpronevěry. Hrozí mu trest od šesti měsíců do tří let, zákaz činnosti nebo peněžitý postih," potvrdil vyšetřovatel případu Josef Černohous z policie v Semilech.

Peníze vrátil dva dny po kontrole

Trestu bývalý strážce pořádku a předseda REP patrně neujde i když dva dny po kontrole, která zpronevěru odhalila, peníze vrátil. "Z našeho pohledu to na věci nic nemění. Soud to může vzít za polehčující okolnost," konstatoval Černohous.

Radnice v Turnově zbavila Šlamboru funkce před půldruhým měsícem, jakmile záležitost se zadržovanými penězi praskla. Peníze vyzvednuté z účtu REP měl strážník donést jako splátku půjčky na radnici. Hotovost však načas skončila v jeho vlastní kapse.

Sdružení pomáhá kriminalitou ohroženým dětem

"Zhruba po měsíci jsme zjistili, že peníze nepředal, což na druhé straně svědčí o dobré komunikaci mezi městem a REP. Organizaci závislou na penězích dárců to přesto v očích veřejnosti značně poškodilo," konstatovala Zdena Flugrová současná předsedkyně Sdružení REP.

REP je zaměřené ve spolupráci s městkou policií na pomoc mladistvým delikventům a kriminalitou ohroženým dětem. Sdružení organizující přednášky na školách a další akce žije z grantů i Evropské unie a příspěvků města. "Šlo o selhání jedince, které se nebude opakovat," ubezpečuje Flugrová.

Pomohl na svět kamerovému systému

Šlamborův čin řadu policistů zaskočil. Šéfa turnovských strážníků sloužícího u městské policie dva a půl roku, mnozí považovali za schopného člověka, který mj. výrazně pomohl na svět kamerovému systému monitorujícím od předloňských Vánoc nejrizikovější místa metropole Českého ráje.

"Udělal hovadinu. Jinak to nelze nazvat. Nyní s nikým z nás nekomunikuje. Zřejmě se stydí," poznamenal turnovský zastupitel Ivan Boháč (nezávislý za KSČM) mající na starost městskou policii.

"Pokud se pamatuji, jde za posledních možná dvanáct let o druhého policistu stíhaného v okrese Semily v souvislosti s trestným činem," podotkl zástupce ředitele semilské policie Miroslav Mikousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám