Hlavní obsah

Bývalí poradci exministra Peciny odmítli obžalobu z podvodu a korupce

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Někdejší poradce bývalého ministra vnitra Martina Peciny Martin Schubert odmítl ve středu před Okresním soudem Praha-západ obžalobu z napomáhání k úplatku. S Schubertem je obžalovaný také bývalý detektiv protikorupční jednotky a další Pecinův poradce Jindřich Lát, který měl nabízet ovlivnění trestních řízení za úplatu. V případu jsou obžalováni ještě další dva muži.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Lát se Schubertem pracovali v minulosti jako poradci Martina Peciny, ministra vnitra v úřednické vládě Jiřího Rusnoka od července 2013 do ledna 2014.

Schubert se k soudu dostavil ze čtveřice obžalovaných jako jediný, ostatní se z jednání omluvili. Soudkyně tak přečetla jejich výpovědi z přípravného řízení, ve kterých rovněž odmítli obžalobu.

Ta viní Láta z toho, že v letech 2013 a 2014 obdržel od spoluobžalovaného Ladislava Tesaříka 520 tisíc korun za to, že mu „zařídí bezpečnost s tím, že využije svých konexí, aby případné vyšetřování jeho osoby probíhalo v jeho prospěch“. Peníze podle státního zástupce Lát inkasoval i přesto, že věděl, že nic takového neudělá. Státní zástupce Láta obžaloval z podvodu, za který někdejší policista může dostat až osm let vězení.

Tři miliony za intervenci

Schubert zase měl podle obžaloby obdržet od posledního spoluobžalovaného podnikatele Radomíra Pruse tři miliony korun za slib, že mu zařídí intervenci ohledně jeho stíhání za hospodářskou trestnou činnost v souvislosti s čerpáním dotací na Prusovy výrobní linky. Schubert měl pak podle státního zástupce kontaktovat Tesaříka, který měl Láta požádat o ovlivnění Prusova stíhání.

„Jednoznačně odmítám jakoukoliv vinu, cítím se nevinný,“ prohlásil u soudu Schubert. Cítí se prý spíše jakousi „obětí her nebo své dobroty“. „Šlo mi jen o to, aby se prověřilo to, co si pan Prus myslel. Že ta policejní akce v jeho podniku byla nezákonná,“ uvedl Schubert. Policejní akcí byla míněna razie v Prusově společnosti Exelsior Group v roce 2013. Za podplacení úřední osoby hrozí Schubertovi, Tesaříkovi a Prusovi až šestiletý trest.

Pecina mi na útvar tlačil svého člověka, dosvědčil šéf protikorupční policie

Domácí

Soud bude pokračovat výslechy svědků či soudních znalců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám